Мобилно меню

4.3684210526316 1 1 1 1 1 Rating 4.37 (19 Votes)
Днес честваме паметта на св. Климент Охридски и това е годишният празник на Софийския университет, носещ неговото свято име. Тази сутрин в параклиса на Богословския факултет, посветен на Охридския чудотворец и всеславянски просветител, бе отслужена утринна и св. Литургия от Агатоникийския епископ Борис, игумен на Бачковския манастир. В съслужение с него бяха столични свещеници. Молитвено участие в богослужението взе и Видинският митрополит Дометиан.

На св. Литургия в академичния параклис присъстваха зам.-ректорът на Софийския университет доц. д-р Недялка Видева, ръководството на Богословския факулет, преподаватели, бивши и настоящи студенти и докторанти на факултета.

Хорът под диригентството на доц. Димитър Димитров изпълни с вещина песнопенията на утринната, както и на литургията. В края на богослужбата проповед за св. Климент произнесе студентът от 4 курс Ганчо Николов. След това свое слово прочете и еп. Борис, който изглежда бе вдъхновен от вижданията на Екзарх Стефан за възпитанието на християнската младеж. По дословно същия начин като приснопаметния архиерей, епископ Борис обвини съвременните образователни дейци, че се увличат от "от модни европейски педагогически влияния, от умувания на доморасли педагози", които са отвели българското образование "в задънена улица".

В края на св. Литургия епископът предаде поздравите и благословението и на Негово Светейшество Българския патриарх Максим и на Св. Синод на БПЦ и им благодари за честта да бъде изпратен да извърши празничното богослужение в Богословския факултет. С подбрани думи му отговори първият заместник-декан доц. д-р Иван Рашков. Архиереят подари на доц. Рашков луксозен албум на Бачковския манастир.

След богослужението в деканата бе даден малък коктейл за празника.

От 11.30 ч. студенти и преподаватели начело с Видински Дометиан се отправиха в шествие до паметника на св. Климент Охридски пред Софийския университет, където положиха венец и изпяха кантатата на светеца.


митрополит Дометиан

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3kf93 

Разпространяване на статията: