Мобилно меню

2.8 1 1 1 1 1 Rating 2.80 (10 Votes)
Вчера, 20 ноември, в гр. Лом, където живееше през последните години, е починал епископ Евлогий, който беше член на разколническата група до края на дните си. Той е някогаше брат на Троянския манастир. Но по различни причини е местен в други епархии, докато разколниците го привличат като архимандрит и го правят епископ в стремежа си да дублират управленската структура на Българската православна църква. Той смени няколко титли и "постове", а през последните години (вероятно съзнателно) дублираше титлата на своя съименник - игумена на Рилския манастир Адрианополски еп. Евлогий. Водеше се "вр. управляващ Пловдивската епархия", макар че пребиваваше само в Лом, живеейки в мизерия.

Покойният беше сред подалите молба за помилване от Всеправославния събор в София през 1998 г. и съборът го помилва, но после се поведе по чужди съвети и не остана в единството на БПЦ.

Опелото ще бъде извършено утре, 22 ноември, от 12 ч. в храма "Св. Николай - Нови", гр.  Лом, а погребението - от 13 ч. в градските гробища.

Бог да го прости!

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3kfaf 

Разпространяване на статията: