Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)
1_37.jpgВчера (29 октомври), от 18 часа в 8 аудитория на Богословския факултет се проведе поредната среща-разговор от „Годината на отец Георги Флоровски в България”. Предварително обявената тема беше „Отец Георги Флоровски за Източните отци”, с водещи проф. Калин Янакиев и доц. Любомир Тенекеджиев. При представянето на водещите Павел Павлов от името на организаторите докладва за проведените вече девет срещи от „Годината” и за двете пътувания с цел посещение на паметни места от живота на отец Георги. Почитаемата аудитория беше информирана и за предстоящето излизане от печат на четвъртия том от събраните съчинения на отеца под заглавие: „Мъдрост и Премъдрост”, в който са събрани повечето от неговите публикации от Софийския му период. Беше споменато и за участниците и темите в предстоящата международна конференция „Житейски път и богословски приноси на отец Георги Флоровски”, която ще се проведе в Богословския факултет на 23 ноември 2009 г., и с която ще бъде увенчана „Годината на отец Георги Флоровски в България”.
Разговорът по предложената тема започна с маркиране на водещи богословски теми в заниманията на отец Георги с творчеството на Източните отци. Такива теми, според проф. Янакиев, са: за Възкресението, за причината за Въплъщението и за влиянието на неоплатонизма, респ. оригенизма, върху ранните триадологични ереси в Църквата. На свой ред, доц. Тенекеджиев постави акцента върху самия подход на отец Флоровски към Отците, който, според него, е систематически. Така поставените теми провокираха оживена дискусия по повечето от предложените въпроси. Очевидна беше искрената радост на участниците от това, че имат възможност да поговорят по теми, за които не винаги има аудитория. Стана дума и за смисъла на подвижническото свидетелство на мъчениците, както и за необходимостта от нашето свидетелство днес.

На срещата присъстваха отец Петър Петров от храм „Св. Георги Победоносец”, кв. Горубляне, проф. Нина Димитрова от Института по философия на БАН, Стоян Танев, преподавател по иновационни технологии в Odense, Дания, доц. Александър Омарчевски от Богословския факултет на СУ, колеги (преподаватели и студенти) и гости.

 

Следващата среща от програмата ще се проведе на 18 ноември под надслов „Отец Георги Флоровски за християнина-историк”.

 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3kfph 

Разпространяване на статията: