Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

Днес се извърши освещаването на новопостроения храм „Св. Марина“ в двора на Софийската митрополия (вход откъм площад „Св. Неделя“). В двора на митрополията е съществувал стар храм „Св. Марина“ и желанието на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим още от встъпването му на този пост беше да се възстанови тази църква, още повече че негова светица-закрилница в мирския му живот е била св. Марина (името му е било Марин). Едва сега тази мечта на патриарха се осъществи в пълнота. Основен камък на строежа беше положен още през 2003 г., но редица неудачи при строителството забавиха завършването му до това лято. Иконите в дърворезбения иконостас на малкия, но кокетен храм са дело на синодния иконописец г-н Петър Шалъфов.

Снощи започна последованието по освещаването на храма. Днес в него св. Литургия се извърши от Негово Светейшество патриарх Максим в съслужение с митрополитите Неврокопски Натанаил и Ловчански Гавриил. Макар че в решението на Св. Синод (от 25 септември т. г.) беше предвиден Пловдивският Николай да служи днес, той не се появи на тържеството, което беше съчетано и с деветдесет и петия рожден ден на Светейшия патриарх. От друга страна на богослужението присъстваха множество епископи, свещеници, монаси и монахини от столицата и епархията, както и политически личности като Н. В. цар Симеон ІІ Сакскобургготски, г-жа Цецка Цачева, председател на Народното събрание, министърът на образованието, младежта и науката г-жа Йорданка Фандъкова, председателят на парламентарната комисия по правата на човека, вероизповеданията и жалбите и петициите на гражданите г-н Йордан Бакалов и много други.

По време на богослужението Негово Светейшество даде офикията „протойерей“ на о. Николай Цурев, свещеник в столичния катедрален храм „Св. Неделя“.

Снимки: Стефка Борисова


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3kfp4 

Разпространяване на статията: