Мобилно меню

4.448275862069 1 1 1 1 1 Rating 4.45 (29 Votes)
1_47.jpgДнес премиерът Станишев посети Гининския (наричан още Черногорски) манастир в Брезнишко и направи изявление, че субсидиите на правителството за храмовете били сред важните капиталови разходи. Наистина през последните две години йеромонах Никанор раздвижи застоялите води на държавните институции и успя да привлече невиждани досега средства за този запуснат манастир, който по време на комунистическата власт е бил и лудница, и обор, и какво ли не. Предишният земеделски министър, други министри и политически личности го "взеха на отчет" и по необясними лесно причини изсипаха сума ти пари там. Старите сгради се обновиха, вдигна се цял нов корпус, пътят се оправи. Слава Богу!

Министър-председателят, който преди време беше ходил в един манастир и не влезе в църквата му, но си мушна ръката в една дупка на старо дърво като редови суеверен човек; който така и не намери време да отиде в най-многолюдния български манастир (макар и на чужда територия) - Зограф; който по време на големи християнски празници "се покрива", защото не му се стои на богослужение, сега изведнъж пропътува 5 км по трошено-каменната настилка до Гигинската обител. Дали защото трябваше да навакса преднината на ДПС-министрите си? Или защото трябваше да каже това, което каза за 35-те милиона за православни храмове? Трудно е да се отговори.

Но 35 милиона определено не са дадени през последните три години за православни храмове. Това си е чисто преувеличение на неговия екип или и на съпартийното му ръководство на вероизповедната дирекция. Вярно е, че всяка година от излишъка се заделят средства и за строителство и ремонт на храмове и манастири - и тези средства са по-големи от гласуваните в бюджета! Защо така става, не можем да кажем. Но това безспорно е грешка на политиката на управляващите: хем няма средства в бюджета, хем от излишека по странни критерии се раздават по някой и друг милион на места, където има верни на БСП местни власти. Така за Рилския манастир тази година не са дадени никакви средства за продължаване на възстановяването на комплекса край Самоковската порта, където ще се подслонят кметство, поща, полиция и пожарна (все държавни институции!), а се изсипаха 500 000 лв. за гробищния параклис в гр. Рила. Бил паметник на културата ни! Сякаш Рилският манастир е паметник на друга култура! 

На дирекцията по вероизповеданията, която разпределя държавните средства в сектора, вече девети месец не се назначава титуляр, защото временно я ръководи стар кадър-социалист и познайте накъде отиват предизборно парите от държавния бюджет за подпомагане на БПЦ! Естествено - при БСП-кметовете. Нужди има навсякъде. И в селищата с кметове-социалисти също. Но това вече не е разпределяне според нуждите, а по една друга целесъобразност. 

Избори идат и на някои им пари под краката, дори когато с чужда пита помен правят...

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3krf8 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

Стреми се с всички сили да проникнеш със сърцето си дълбоко в църковните чтения и пения и да ги издълбаеш върху скрижалите на сърцето си.

Игумен Назарий