Мобилно меню

4.7647058823529 1 1 1 1 1 Rating 4.76 (17 Votes)
1_13.jpgВ Русия продължава подготовката за Поместния събор на РПЦ, който на 27 януари трябва да избере приемник на покойния патриарх Алексий ІІ. Съзнавайки важността и огромната отговорност за това дело, местоблюстителят на патриаршеския престол Смоленски и Калининградски митрополит Кирил преди два дни се срещна с духовника на Троице-Сергиевата лавра – архимандрит Кирил (Павлов), който в настоящия момент се счита за един от най-известните старци на Руската църква. Архимандрит Кирил е бил духовен наставник на патриарх Алексий ІІ. Преди това митрополит Кирил е имал среща и с духовника на Оптинската св. обител схиигумен Илия. Тези му посещения не са случайни - от момента на встъпването си в длъжност като местоблюстител митр. Кирил посещава много манастири и светини на Руската църква, а молебени за Божия помощ в този преломен момент от живота на РПЦ бяха отслужени и пред мощите на св. патриарх Тихон, блаж. Матрона, свещеномъченик Иларион (Троицки) и други. Неотдавна той призова всички православни християни в Русия да започват деня си с молитва за успешно и благодатно провеждане на Поместния събор.

В работата на Поместния събор на РПЦ ще вземат участие над 700 кандидати. От всяка една епархия на РПЦ ще бъдат избрани по трима делегати за участие в събора – един клирик, един монах и един мирянин. В момента РПЦ има 156 епархии. Енориите от САЩ, Канада и Скандинавските страни ще бъдат представяни от по двама делегати. Освен това в събора взимат участие и всички архиереи на РПЦ, които в момента са 202 души. В работата на събора ще участват още ръководителите на синодалните учреждения, ректорите на духовните академии и Свято-Тихоновския православен университет, пет делегата от духовните семинарии, членовете на комисиите по подготовката на събора, игумените на мъжките ставропигиални манастири, четири делегатки от женските ставропигиални манастири, както и отговорникът на Руската духовна мисия в Йерусалим.
 
На 25 януари, неделя, Архиерейският събор на РПЦ ще избере с тайно гласуване трима кандидати за патриаршеския престол, а самият предстоятел ще бъде избран в първия работен ден на Поместния събор на РПЦ – 27 януари. Съгласно програмата на Поместния събор гласуването за кандидатите ще се проведе във вторник около 17:30 ч. (московско време) в заключителната част от първия работен ден на събора.

Този събор, който трябва да избере шестнадесетия Московски патриарх, се явява шести поред в историята на РПЦ. Първият се е състоял в 1917-1918 г. и на него се възстановява патриаршеският статут на РПЦ, като за патриарх е избран св. Тихон (Белявин), а последният, на който беше избран патриарх Алексий ІІ, се състоя през 1990 г.

Всички заседания на Поместния събор ще се състоят в храма „Христос Спасител”. Божествената света Литургия с чина на интронизацията на новоизбрания патриарх ще се проведе на 1 февруари в 9.30 ч. местно време също в храма на Христос Спасител.

За първи път изборът на патриарх ще бъде пряко предаван по руската телевизия - за това се е погрижил канал „Вести”. Според директорката на канал „Вести” това е наложително поради огромния интерес към това събитие в най-новата история на Русия. Междувременно социологическите проучвания сочат, че болшинството руснаци искат да видят в лицето на новия патриарх на РПЦ духовен лидер и морален наставник на руската нация, който трябва да бъде образован, умен, доброжелателен, отзивчив и състрадателен, честен, високонравствен, благочестив и пример за подражание.

Същевременно въпреки пожеланията в различни медии привърженици и противници на някои от най-вероятните кандидати за патриаршеския престол започнаха истинска компроматна война. Бяха отправени различни обвинения, като се започне от чисто богословски и се стигне до такива за спекулации с алкохол и цигари. Дори някои от най-недобросъвестните лепнаха титлата „тютюнев йерарх” на митрополит Кирил. Ръководството на РПЦ продължава да се държи много дипломатично. Главните обвиняеми митрополитите Кирил и Климент не само не реагират публично на обвиненията, но и всеки един от тях призова делегатите на Поместния събор да не смесват църковните избори със светските и да се въздържат от дискусии за лобита и „партийна борба”, за каквато няма място в Църквата.

Все пак  митр. Кирил разчупи мълчанието и излезе с кратка защита на ръководството на РПЦ в интервю за „Росийская газета”, отхвърляйки като безпочвени обвиненията срещу него за предателство към православието.

„Не мога да разбера тези, които година след година повтарят стари и отдавна опровергани митове „за предателство към православието”, „смесване на изповеданията” и т. н.”, заяви митрополитът по повод настроенията сред някои вярващи, искащи прекратяване на участието на РПЦ в Световния съвет на църквите и на всякакви контакти с неправославните християни.

„Искам да уверя интересуващите се, че имам достатъчно критично отношение към тази организация и виждам както положителните, така и отрицателните страни на нашето участие в нея. Ние внимателно следим всичко, което се случва в ССЦ и особено в областта на съприкосновението на организацията с крайното либерално крило на съвременния протестантизъм”. Митр. Кирил посочи и факта, че благодарение на РПЦ и на другите православни църкви, участващи в организацията, опасността от либерализирането на ССЦ засега е преодоляна. Въпреки това той заяви, че РПЦ е длъжна винаги да бъде готова и, ако е наложително, да преустанови членството си. На този етап обаче това не е необходимо, заключава той.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3krfa 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

Както кормчията зове ветровете и подмятаният от бурите моряк отправя взор към дома, така и времето те зове при Бога; като воин Божи бъди трезв – залогът е безсмъртие и живот вечен.

Св. Игнатий Богоносец