Мобилно меню

4.0588235294118 1 1 1 1 1 Rating 4.06 (17 Votes)
Светият Синод вчера и днес е засилил активността си във връзка с обявеното решение на Европейския съд по правата на човека в Страсбург, Франция. Макар това решение да е далече от очакванията на разколниците (които предпочитат да ги наричат алтернативници), все пак съдът не изневери на практиката си да дава правото на гражданите срещу държавата. Във всички случаи това си е добра имитация на демокрация и хваща място.

Не само "дребната" за този съд сума - засега 8000 евро за съдебни разходи (а са искали 70% повече!), но и предложението за постигане на споразумение в рамките на три месеца между държавата и разколниците бяха достатъчно показателни за това, накъде вървят нещата. Явно няма да стигнат там, където недостойните клирици го желаят, но и това са достатъчни причини за тревога.

Затова както патриархът, така и Светият Синод, който по този повод се опита да се обедини (внезапно се появиха на заседанията двама от тримата бойкотирали първия ден на заседанията и най-вече именния ден на патриарха!), видимо се активизираха. Проведени са срещи с президента на страната, с премиера и с някои министри. Може да се предположи, че Негово Светейшество е повторил пред тях основните идеи от обръщението, което той вчера огласи по националната телевизия. Не е известно, какво са казали първите ни политици, но за всички е ясно, че допускането на такова разхищение на средства от джоба на данъкоплатците, каквото представляват исканото обезщетение на наглите разколници, ще бъде самоубийствено за тях преди предстоящите двойни избори.

Като се преобърне колата, пътища мно-о-о-го! Но когато трябваше да се предприемат мерки, когато пред онези "независими" (то се знае!) съдии трябваше да се лобира "по европейски" (който може, разбира, за какво става дума), тогава управляващите явно са се занимавали с по-приятни неща. Защото те си знаят отнапред - ще плащат не те, а народът.

Не сме съдебни експерти (опазил ни Господ!) и не знаем как ще се развият нататък нещата. Знаем само, че и този път, колкото и да е странно за някои, Св. Синод се опитва да бъде на мястото си, но дано са там и другите, от които зависят не само токът и газът, но и ей такива неща, като тези цели 200 лв, които всеки един български гражданин - от патриарха до клисара и от президента до клошара - ще трябва да плати на разколниците.

А това, че имал всеки от тях по няколко фирми, Страсбургските съдии не ги интересува. Вас интересува ли ви?

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3krf3 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...
Всяко нещо намира покой в своята среда и стихия: рибата – във водата, огънят – в движението нагоре; всичко се стреми към своята среда. Душо моя, ти си безплътен дух, безсмъртна. Единствено у Него ти ще намериш покой.
Св. Тихон от Воронеж