Мобилно меню

4.575 1 1 1 1 1 Rating 4.58 (40 Votes)

mitКакто става дума в новината за утрешните митрополитски избори в Русенска епархия, наблюдатели поставят на първо място четирима от деветте кандидата, включени от Св. Синод в списъка на достоизбораемите. Нека погледнем техните кандидатури през призмата на обществения им образ, който те сами са създали с работата си като епископи на БПЦ. И който всъщност не е толкова известен дори на църковните среди у нас.

Главният секретар еп. Наум е добре известен в цялата ни Църква, има натрупан голям аминистративен опит. Докато патриархът все още пребиваваше в Русе, той периодично посещаваше служебно Русе, за да докладва на патриарха различни въпроси, така че и русенци го опознаха. Имаше и добри резултати при изборите във Варна, но те не бяха достатъчни, за да го вкарат в двойката.

Троянският игумен еп. Григорий се доказа като добър и грижовен стопанин, проведе и успешно разследване на противоканонични действия на монаси от обителта. Освен това той показа много добри резултати на избора в Неврокопска епархия, а също и при гласуването в Синода; така теоретично той има шансове, ако влезе в двойката, да получи поне онези 6 гласа, които дадоха за него митрополитите на 19 януари.

Еп. Тихон чрез поста си на Председател на църковното настоятелство на Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” стана широко известен на църковната ни общественост. Често има медийни изяви по важни за вярващите и за цялото общество въроси. Той е съученик и приятел на Н. Св. Патриарх Неофит, което за Русе би трябвало да е положително качество. Не бил долюбван от някои митрополити (с оглед на каноничния избор на 23 март), но не е единственият в това отношение.

Еп. Сионий – независимо от неглижирането му от митрополита и неговото обкръжение във Видинска епархия – е известен с дейността си на възстановител както на религиозни традиции, така и църковни сгради. Напоследък той натрупа доста положителни точки в общественото мнение с правилни действия и позиции. Например, възстановяването на Лопушанския манастир, превръщането му в притегателен център за вярващите от епархията и от далечни краища са неща, които не минават незабелязани.

Разбира се, тази прогноза за четиримата кандидати не е застрахована срещу грешки. Напълно е възможно и други кандидати да излязат напред. Истинските резултати ще видим още утре.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9xxfk 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]