Мобилно меню

4.9266055045872 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (109 Votes)

fc3Богоявление е! За други е Йордановден, а за трети – просто онзи ден, в който по реки, езера и морета „се хвърля кръстът“, а телевизиите предават някакви репортажи за странни обреди на православните християни, включително и освещаване на бойните знамена на чезнещата Българска армия.

Българското Богоявление е чудна смесица от вярвания и обичаи, ритуали и кичозни пърформанси (извинявайте за чуждицата, наречете ги представления), които някои пелтечещи от студ голи младежи се опитват да обяснят като религиозни.

И, разбира се, прословутото „мъжко хоро“ в Калоферския бент на малката там река Тунджа, барабар с неговите римейкове по други български краища. Умилително до отчаяние!

А на Богоявление вечерта родните кришнари с невръстните си дечица дефилират по единствения ни пешеходен столичен булевард – „Витоша“, разбира се. И чакат сигурно Кришна да им се яви.

Както виждате, всичко си е на мястото и България продължава да бъде разпознаваема по ей такива неща!


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/d33uf 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

Когато човек се моли, той се държи към Бога като към приятел – разговаря, доверява се, изразява желания; и чрез това става едно със Самия наш Създател.

Св. Симеон Солунски