Мобилно меню

4.9227871939736 1 1 1 1 1 Rating 4.92 (531 Votes)

3ZНяма майтап! Опазихме го, само че от себе си.

Международна християнска богословска конференция някъде в България. Участват учени от цяла Европа, дори от САЩ. Между тях православни (повечето), също католици и протестанти. Организаторите предварително се разбрали вечер да има православно богослужение, вечерна, а сутрин в заседателната зала да се събират другите да си правят молитва по тяхному. В близкия храм се прави вечерна в първия ден. И понеже конференцията е на английски, решили православните да помолят един от американците да прочете 103 псалом. Прочел го много прочувствено човекът, но сетне се оказало, че точно този американец не бил православен. И не щеш ли, било отнето благословението за правене на вечерна в православния храм, защото православните богослови вероятно са продали православието, като са дали на неправославен богослов да прочете старозаветния псалом.

Това нововъведение (т.е. модернизъм) с отнемането на благословението един друг владика преди няколко години го беше прокарал през синода на Българската православна църква – Българска патриаршия. Защото за него и такива като него благословението е като лиценз: имаш лиценз – молиш се, нямаш лиценз – не се молиш. Защото с молитвата си може да продадеш православието на владиката или свещеника.

Това с четенето на молитва от неправославен явно е сериозен проблем.

И се страхувам сега да не забранят и казването на Верую от кръщавания/кръщаваната (когато е достатъчно голям/а, за да го каже или прочете), защото в този момент той/тя още не е православен/православна… Ами, така де!

Само ви моля, не почвайте сега да се плюете взаимно вие, които сте „за“ и които сте „против“. Защото между вас остава целокупният православен народ и се боя плюнките ви да не падат върху него. А той ни най-малко не заслужава това.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8chdp 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

Както кормчията зове ветровете и подмятаният от бурите моряк отправя взор към дома, така и времето те зове при Бога; като воин Божи бъди трезв – залогът е безсмъртие и живот вечен.

Св. Игнатий Богоносец