Мобилно меню

4.9496855345912 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (159 Votes)

35оИма инфлация. Преди всичко в икономиката. Но има инфлация и в междучовешките, и в междуинституционалните (ех, че трудна дума!) отношения.

Икономиката ще се оправи след време. Но междучовешките и междуинституционалните отношения няма надежда да се оправят. Знам го от опит.

С инфлацията в икономиката и в отношенията се оправдават много неща, независимо дали им вярваме на тези оправдания или не.

Сигурно и Св. Синод с инфлацията ще оправдае двойното поскъпване на свещите, които на първо място бабичките като мене купуват. Нищо, че икономистите говорят за 15-20 процента инфлация. Св. Синод е сериозна институция и не си играе на дребно. Както казал един владика, като го попитали защо наведнъж такова двойно увеличение: „Е, ние не можем да се събираме през няколко месеца да актуализираме цени…“.

Може и да е прав. Те са много заети хора – с какво, не питайте, не е благочестиво. Така съм научена да не питам.

Прав е и онзи свещеник, който измърмори, че хора, които получават няколко хиляди лева месечно, не могат да разберат проблема с цените на свещите за хората, които получават по няколкостотин лева пенсия (минус лекарства, наем, ток и пр. недуховни разходи). При това владиците рядко купуват свещи, на тях винаги угоднически им ги предлагат безплатно. Не питайте кои, не е благочестиво.

Това безчовечно увеличение на цените на свещите (няма да даваме сравнение с цените им в съседните ни православни страни, никак няма да е благочестиво) безспорно ще има последици в отчетността, невинно казано. Разни фирми и фирмички, и цехчета вече сънуват сладки сънища с пълни каси. Не пиша за свещениците, за да не оплета пак благочестието. А и защо да ги подсказвам на онези, които (евентуално) не знаят тези схеми?!

Повече от сигурно е, че проблемът като бумеранг ще се върне при тези, които го създадоха. Но не мога да им помогна, колкото и да искам – те самите са го показали неведнъж.

Признавам си: този коментар не е писан с благочестиво чувство. А по-скоро с отвращение. След което естествено идва отчаянието.

Иначе за благочестието свещи не са непременно необходими. Това го е казал един благочестив старец, вече обявен за светец.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8fyp3 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...
Всеки ден вие полагате грижи за тялото си, за да го запазите в добро състояние; по същия начин трябва да храните ежедневно сърцето си с добри дела; тялото ви живее с храна, а духът – с добри дела; не отказвайте на душата си, която ще живее вечно, онова, което давате на тленното си тялото.
Св. Григорий Велики