Мобилно меню

4.8993710691824 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (159 Votes)

5c1d30074351cd26d32174adХората, които се домогват до постове заради облагите от тях, винаги са проблемни. Първо, докато се изкачат по стълбата до лелеяния пост, губят много от достойнствата си на хора. Явно е, че не са чели „Приказка за стълбата“ на Хр. Смирненски или пък „някои-то владици“ смятат, че това за тях не се отнася, защото те си мислят, че си говорят директно с „Началника“, Който е някъде високо над въпросната стълба.

За загубването на тези достойнства примери има колкото щете, макар че те не влизат в официалните биографии нито сега, нито след време. Губенето на достойнство се изразява и в поставянето на себе си (а често и на учреждението, на което са поставени начело) в услуга на едни или други политики. По-възрастните помнят само една партия (е, и една сурогатна тогава) и „равнението“ на всички по нея. Сега пък има десетки партии и една-две по върховете на партийните теписи. Съответно и всички, които се стремят да се доближат до държавната софра, се умилкват около тези една-две партии. Това важи за хора на бизнеса, на науката, културата, религията и т. нат. Във всяка една от тези области си има правила, че не трябва да се слугува на политиката, че трябва да се пази законова и морална автономия от политически зависимости и… все пак пустите вкуснотии на държавната софра карат мно-о-ого хора да забравят идеали и принципи и да се юрнат да се облажават (дори и да са пости).

Така и Св. Синод периодично прави внушения на ония „под тях“ да не се набъркват в политиката, но явно това не важи за самите членове на синода и особено за някои. Тези заигравания с политически партии стават много видими в предизборно време като сегашното. Пък нали живеем в наситена информационна среда, няма как онова, което са си казали на скришно, да не се разгласи наяве – казал го е и Иисус Христос. И сетне почват едни обяснения от едните и от другите, че те, знаете ли, всъщност не са направили нищо, нито са казали нещо, ами те медиите ги раздухвали нещата. Да, но хората не са глупави, те гледат и слушат, и накрая си казват: „И едните, и другите са маскари!“. И сигурно са прави. Най-лошото е, че когато кажат за някой владика, че е маскара, това някак по инерция хората го отнасят и към Църквата. Която въпреки всички усилия на работещите против нея вътре в нея устоява вече две хиляди години. И ще продължава да устоява, защото портите адови няма да ѝ надделеят.

Началникът на живота ни, както често църковните химнописци наричат Иисус Христос, наистина е високо над нашите недостойнства и греховни стремления. Лошото е, че пък дълбоко под тази стълба е мястото, където все ни се струва, че точно ние няма да отидем. Освен ако сме от ония (макар и владици), които не вярват, че „има ад и рай… докрай“, както се пее в популярна песен.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8arrp 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

Видях мрежите, които врагът разстилаше над света, и рекох с въздишка: „Какво може да премине неуловимо през тези мрежи?“. Тогава чух глас, който ми рече: „Смирението“.

Св. Антоний Велики