Мобилно меню

4.9140271493213 1 1 1 1 1 Rating 4.91 (221 Votes)

2021 06 14 10001Предишният коментар по почти същия повод и за съвсем същия човек бях озаглавила „За Църквата и политиката“. Тогава вместо да говори за подвига на баташките мъченици този конкретен владика се увлече в политическа реч, дето нито му беше мястото, нито му подхожда на сана (ако си е владика на място). Сега отново използва началото на политическата предизборна кампания, за да заеме още в самото ѝ начало политическа позиция, дето хич не му е работа. Но явно се чувства задължен към тази политическа сила, разбирай към лидерите ѝ, за да изрече всички тези неподхождащи на духовник приказки, че и да ги качи на сайта на митрополията си барабар с правописните грешки.

Вярно е, той със сигурност се чувства задължен за всички „велия милости“, с които се облажи по време на управлението на тази сила и нейните лидери. Без да се ровите във финансите (не че има кой да ви пусне да се ровите) на N-ската митрополия (и не само на нея), ако погледнете само с какви средства те оперират в последно време, ще се впечатлите. То не са ремонти на владишки покои, офиси и вили, понякога наричани манастирски постройки, то не е лукс в чуждестранен кичов стил и с лош привкус – и това във време, когато положението на хората (и вярващи, и невярващи) се влошава непрекъснато, особено по време на последната коронована чума.

Много просто е обяснението! Досега Църквата ни се чудеше как да формира фонд работна заплата, а в една-две митрополии дори въобще не го формираха, оставяйки свещениците на произвола на… (като вярваща няма да кажа „на съдбата“, а като запозната с нещата не ми се иска да кажа открито на чий произвол, понеже нямам твърде голямо доверие на съдебната власт). Сега обаче, когато държавата пое изплащането на заплатите на клира, тези средства, формиращи допреди две-три години фонда работна заплата в БПЦ, се оказаха приятни за началството излишъци. Тъкмо затова някои от тези началници се чувстват задължени на определени политици, та чак им се включват в предизборните кампании. За сетен път заявават верноподаничество и плюят всички останали като не-демократи, безбожни политици, рушители на устоите на държавността и не знам още какво.

Ами ако тези толкова негативно определяни сега от него политици вземат, та спечелят изборите?! И те ли тогава ще бъдат възвеличавани и благославяни? Нещо подобно вече се случи с бившия премиер и цар Симеон Сакскобургготски, който беше наричан с всевъзможни негативни определения, докато в един момент „мановением невнятным“ („по неясно внушение“, бел. ред.) и той стана „най-големият крепител на държавността“. Но нали най-важното е да се нагаждаме според вятъра, за да не ни отвее той килимявката…


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8kd4x 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

Блажен оня човек, който е достигнал състояние на бодърстване или се бори да го постигне: в сърцето му се образува духовно небе – със слънце, луна и звезди.

Св. Филотей Синаит