Мобилно меню

4.8279569892473 1 1 1 1 1 Rating 4.83 (93 Votes)

3333Този злокобен вирус, както всички вече знаят, е наречен така, защото, когато се разгледа под микроскоп, парадоксално прилича на корона! И виж ти, колко храна дава това сравнение, направено от учените-вирусолози, на църковните зевзеци. Защото от всички се знае, че короната е нещо силно желано от мнозина в Църквата, особено от действащи нисши, средни и кандидат-клирици. Те, разбира се, не се и замислят, че всъщност няма корона без придружаващ вирус, но това е друга приказка.

Въпросът с вируса предизвика много загриженост, тревоги, слухове, изявления, становища, препоръки, решения, сравнения, заплахи, упреци и тям подобни. Дори вече се появи и един интересен мониторинг на изявления на висши църковници (с корони!) по злободневната тема.

Висшите клирици в Софийска епархия обаче си мълчат и действат като вирусна зараза по въпроса с една бивша вече игуменка, която отстраниха предишната седмица, а сега ѝ готвят гилотината. Е, няма да ѝ режат главата, просто „по християнски“ те искат „с памук“ да ѝ извадят душата.

Въпросната игуменка междувременно беше разгласила една заповед на един владика, който изпъдил една калугерка, която според него била толкова нефелна, че той не ѝ давал право да се засели в никой манастир на „богодаруваната му епархия“. В същото време от Софийска епархия оцениха същата като особено духовна и я сложиха за майка и ръководителка на цял манастир. Сега, видиш ли, заразеното от духовния коронавирус епархийско ръководство планира (habetur documenta!) да забрани на изгонената игуменка да се засели в който и да било манастир на Софийска епархия. Ама няма карантина, няма изолация, няма лечение – марш навън от епархията и си троши главата! Ние в нашето духовноздраво и духовноизрядно общество не щем таквизи калугерици!

Разбира се, народът си го е казал, че за всяка болка има и билка, ще се намери лек и за вируса на тази бивша игуменка, стига тя да не потъне и да не се загуби в дълбинето морско (че и името ѝ прилича на гръцка дума за море – те, гърците, като морски народ, си имат колкото щете таквизи думи). В тази епархия не щат да лекуват болести, предпочитат да горят и да давят болните. Но лек има. Милостив Господ!


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6xuhw 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

Това е удивителен духовен закон: започваш да даваш това, от което сам се нуждаеш, и веднага получаваш същото двойно и тройно.

 

    Игумен Нектарий (Морозов)