Мобилно меню

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (80 Votes)

item the defeat of shipka peak bulgarian war of independenceСтихът трябва да е известен на всеки българин – ако някой не го знае, си е за негова сметка. Но макар сега да е времето (сезонът) на онези славни битки и чутовни подвизи, думата ни не е за тях. А за нещо много по-прозаично.

Св. Синод проведе тридневни заседания. Дали са проявявали чудеса от храброст митрополитите, не знаем, няма и откъде да го научим. Само един сайт пусна една информация, която всички четат, но на която малцина вярват. И затова пък слуховете вилнеят.

Ще рече някой: това си е тяхна работа – те си заседават, те дават информация, ако поискат. Какво толкова?!

Ами толкова, че и повече е проблемът. Защото има парещи въпроси, които искат отговор от ръководството на БПЦ-БП. И това не е вече въпросът с Македонската църква, дето една комисия с един председател го погребаха скоропостижно. Ако щете, независимо от вилнеещите форумници, не е и въпросът за новосъздадената Православна църква в Украйна, защото това е проблем за самите наши митрополити, дето разни хора „по света и у нас“ ги дърпат от всички страни и ги питат непрекъснато: вие за кои сте? По този въпрос митрополитите явно нямат и трудно могат да имат решение. И то не защото въпросът пак е даден на една комисия със същия председател (...), а защото нещата при тях, в тяхната петнайсеторка, видимо са „на кантар“. То това е горещ въпрос, парещ направо, не е като да честваш сто и кусур години „от блажената кончина“ на някой от основателите на независимата Българска екзархия... Там разногласия нямат, всички са славни наследници на славни архиереи, които не са нарушили каноните ни на йота. Но това са владишки неволи. Те да му мислят. Никой от нас не ги е карал насила да стават митрополити.

Онова обаче, което засяга целия така наричан „нисш клир“, т. е. стотиците свещеници и десетките дякони в БПЦ, е въпросът за държавната субсидия в раздела ѝ за свещеническите заплати. При това този въпрос не засяга само тези под хиляда клирици, ами и няколкото хиляди членове на техните семейства, пък и доста от миряните, които заедно с пастирите си изстрадват тяхното положение на работещи не по трудово (разбирайте платено и осигурено) правоотношение, ами по каноническо (разбирайте го, както си искате) такова-онакова.

Знае се, парите от държавния бюджет още никакви ги няма (то в САЩ ги няма, та у нас ли?!), а и преди второто тримесечие едва ли ще се появят. Това хубаво, всеки може да го разбере. Ама кажете го, бре хора Божии! Кажете го, напишете го, пуснете връзката ви с обществеността да го изкаже с целия си кураж. Какво печелите с това да си мълчите? Нима не видяхте карикатурата на Благо Мегалов в Двери за щрауса и светлината на Фенера?

Така нареченият „нисш клир“ е този, който оре, сее, полива, жъне и вършее на нивата Господня. Затова заслужава да види поне какво може да влезе в житницата. Пък който и да вади сетне от нея.

Бележка на авторката: С настоящото декларирам, че в написаното нямам конфликт на интереси!


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/udka8 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

Смирението е единственото нещо, от което имаме нужда; когато има други добродетели, човек все пак може да падне, ако няма смирение; със смирението обаче човек не може да падне.

Герман Атонски Стари