Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

item sale1712547960720fotorПетък вечер в така наречения цивилизован пост-християнски свят никой от нас не работи. Запразняваме отдалече. През Великия пост тук-там някой православен ще отиде на Богородичния акатист в петък късния следобед, ако има църква наблизо, в която има свещеник и то такъв, който отслужва тези богослужения (това в БПЦ-БП не е саморазбиращо се).

Затова естествено в такъв час никой не търси някаква новина да се е появила на сухите като августовска нива сайтове на митрополия или синод. И въпреки това!

Тъкмо днес, петък вечер, малко преди 19 ч. на митрополийския софийски сайт и след 4 минути на синодния сайт се появява едно изявление, което чакахме поне четири дена.

Изявлението редакторите на Двери са нарекли „обрано“, пък аз бих нарекла прекалено сухо като лански несебърски чируз.

Изявлението е във връзка с излязлата в електронните (и не само) медии информация за някакви договорни отношения на Софийска митрополия с прословутата фирма „Инерком" ЕООД на най-споменаваната през последните седмици българска жена с толкова българското име (за името не й завиждам, за споменаването – донякъде завиждам). Макар и да не става дума в изявлението за какво са се договаряли преди 15 месеца софийският митрополит, той и български патриарх, и известната именита българка, всички вече знаят, че е било за онази висока сграда на ъгъла на площад „Света Неделя“ и ул. „Съборна“ с близо 3 декара разгърната наемна площ.

БПЦ-БП и нейните поделения, разбира се, имат правото (каквото право имат и всички други юридически и физически лица у нас) да се договарят за каквото си искат, включително и за наемни отношения върху застроени площи. Къде тогава е проблемът?

От медийните публикации през последните дни изглежда, че проблемът е в значително занижената наемна цена. Затова по-свободните журналистически пера почнаха да пишат за зависимост на синода на БПЦ от „Инерком“. И пак изглежда, че по тази причина някои митрополити са се обадили на патриарха и с подобаващо уважение почтително са му казали: „Извинявайте, Ваше Светейшество, но защо замесвате Св. Синод в онова, което са Ви замесили Вашите хора в митрополията?!“

Не се знае кой точно му се е обаждал, но не се е разминало без такива любезни разговори на най-високо църковно равнище, щом в изявлението се сочи изрично: „Българската православна църква - Българска патриаршия, ръководена от Светия Синод като юридическо лице не е страна по Предварителен договор и споразумение от 22.12.2016 г. с „ИНЕРКОМ“ ЕООД, поради което същият договор не е бил предмет на обсъждане и вземане на решение от страна на Светия Синод.“ Иначе кого интересува дали синодът е знаел или не е знаел? И ако е знаел, щеше ли ниската наемна цена по договора да стане по-изгодна?

А кого пък интересува името на софийската адвокатка, изготвила текста на договора? Защо изведнъж от митрополията са решили да ни го съобщят в иначе недоизказаното си изявление? Нима тя се е договаряла или по-скоро някой друг се е договарял, а тя, както обикновено става, просто е оформила юридически заявените желания на ръководството на митрополията? Това е повече от очевидно. Но съгласете се, някак си е обидно все с жените да си бършат ръцете! Пък около тях все мъже уж.

И защо в това недълго изявление цели четири пъти се споменава Епархийският съвет на столичната митрополия? Не е ли заради желанието на авторите на изявлението да ни се внуши, че всичко е ставало „по чину и по ряду“, а не по пътя на внушения и убеждаване на столичния митрополит, той и патриарх? Защото едва ли лъже нашето отче, дето много мандати е бил член на такъв епархийски съвет в централнобългарска епархия, като казва: „Трийсет години съм бил епархийски съветник, три пъти не съм бил на различно мнение от владиката!“ Нищо, че го казва на третата ракия, той тогава е най-искрен.

Та такива ми ти работи с тия изявления в късната петъчна вечер. Дори да не са на трета ракия, нямам основания да се съмнявам в тяхната най-искреност.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uxpay 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

Гледай да имаш милост към всички, защото чрез милостта човек намира дръзновение да говори с Бога.

Авва Памб