Мобилно меню

4.6571428571429 1 1 1 1 1 Rating 4.66 (70 Votes)

Така казват хората за някого, който на стари години сам е „оплескал” доброто си име. Имаме поредния пример в лицето на Видинския владика. Той отдавна прехвърли 80-те, но продължава да се държи безотговорно като тийнейджър. Или поне последните му действия като временно управляващ Неврокопска епархия показват точно това. Първоначално той цели 40 дена не стъпи в поверената му от Св. Синод за управление епархия (макар да си получава втората заплата за Неврокоп). А като стъпи, нагази направо в калта, която хора около него му постлаха обилно.

По някакви причини подвластен на своя видински протосингел, родом от Неврокопска епархия, но избягал от нея чак на Дунава, митрополитът влезе в странни схеми и противоборства, дето само една жигосана съвест може да понесе. Той служи на няколко места, просълзяваше се с комай истински сълзи при всяко споменаване на „обичния наш приснопаметен събрат Натанаил”, но не се посвени да го обвини в машинации и противоуставни действия, които, естествено, не може да докаже, защото явно са недоказуеми. След това престъпи волята на покойния си „събрат” за кандидатите за ръкоположение и набързо ръкоположи един, понеже другият, като по-опитен, предпочете да не се поддаде на изкушението на протосингела му. Сетне в Сандански говори за ония, които сеят разединение, оприличи ги дори на дявола, но по-късно по пътя до София явно е преоценил антидяволската си реторика и подаде доклад в Синода… срещу покойния митрополит Натанаил и неговото управление на епархията. Не че някой ще се хване на лицемерието на „изпечения” клирик, но пък нали трябва да се оцапат и другите, за да не сме само ние?! А че съдържанието на доклада му, според хора от Сандански, съвпада със съдържанието на писмото на едни „видни” свещеници от същия град, е съвсем „незначителна” подробност. И да се потвърди това, нищо няма да помогне за очистване на образа на въпросния владика.

Накрая след срещата си с Патриарха, комуто сигурно и ръката покорно е нацелувал, дунавският владика умело е съставил и с готовност подписал заповеди за отстраняване от постовете на няколко изрядни свещеници в Санданска духовна околия, начевайки от архиерейския наместник. Без да посочи ни най-малко основание за странния си акт, той прави това при започнала процедура по избора на нов митрополит. А и без ни най-малко да намекне за техни прегрешения при срещата си с тях предния ден! Обикновено митрополитите най-внимателно се отнасят към архиерейските си наместници, понеже това са доказали се с годините свещеници, авторитетни заради липсата на скандали около личностите им, хора не пияници, не свадливи, не крадци на църковни средства и пр. Сякаш владиката страда от управленска шизофрения или пък действа под нечия диктовка. Каквато и да е истинската причина, резилът си остава за видинския владика. Затова се и отказах да напиша името му…


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9kqkr 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...
Всяко нещо намира покой в своята среда и стихия: рибата – във водата, огънят – в движението нагоре; всичко се стреми към своята среда. Душо моя, ти си безплътен дух, безсмъртна. Единствено у Него ти ще намериш покой.
Св. Тихон от Воронеж