Мобилно меню

4.8181818181818 1 1 1 1 1 Rating 4.82 (66 Votes)
1_90.jpgДобре е да се проверяват харчовете и въобще много добре е човек да знае какво има и какво харчи. Затова можем само да се възхищаваме на министър Дянков, че се е загрижил и за харчовете на Св. Синод. Постъпвайки коректно, няма да го питаме, дали е оправил всички харчове из държавата. Но не можем да не го попитаме нещо друго, пак свързано с парите от държавния бюджет за вероизповеданията и най-паче за Българската православна църква. Известно е на министъра, че тези пари се отпускат целево и се контролират от Дирекция „Вероизповедания” на Министерския съвет. Ако изразходването не е законосъобразно, въпросната дирекция трябва по свой почин да алармира компетентните финансови контролни органи, без да чака министър или синдикати да й казват да си свърши работата. Иначе предколедната активност на г-н министъра остава неясна. Но в този ред на мисли ни се иска да припомним и едни други факти от началото на тази финансова година и да зададем въпрос на господина м-р. Фактът е, че той посети новосформираната българска православна църковна община в гр. Орландо, щат Флорида, Съединени американски щати. Факт е, че там беше посрещнат, както българите обичат да посрещат: богато и по възможност – за чужда сметка. Факт е, че българи от тази община писаха до Двери.бг: …За Ваша информация разходите по срещата с г-н Дянков и придружаващите го лица бяха покрити от дарение от $2000, преведени в банковата сметка на църквата от Дирекция „Вероизповедания” към Министерски Съвет на Република България…”. Та думата ни е, за тези харчове Българската православна църква и нейният Свети Синод ли също трябва да отговарят? Защото междувременно и митрополитът за САЩ, Канада и Австралия Йосиф заяви, че той не е и чувал за такова посещение и такива преводи на пари. Ще рече човек: ама дирекцията е държавна, парите са похарчени за посрещане на държавник – какво толкова? Работата е много проста, драги ни читатели: дирекция „Вероизповедания” няма свой собствен бюджет. Тя по закон управлява само средствата, отпускани всяка година по решение на Народното събрание за подпомагане на вероизповеданията. И ги управлява, доколкото само има право да ги направлява, при това само по посока на вероизповеданията. А изпращането на пари на нерегестрирана БПЦО в Орландо, САЩ, която не е по това време част от Българската православна църква, какво е, ако не отклоняване на държавни средства в полза на един министър, дето едва ли е опрял до тия 2000 щатски долара?! Затова е съмнително и издаването на луксозни календари за 2012 г. от тази дирекция и в тази криза, защото и те са платени най-вероятно от субсидията на БПЦ, чийто Св. Синод едва ли подозира своя благотворителен акт. Но ако при предстояща проверка на Св. Синод му се запишат някои и други луксозни календари, различни от църковните календари, няма да се чудим. Иначе контрол трябва да има!


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3kr9p 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...
Лакомото желание за храна се прекратява с насищането, а удоволствието от питието свършва, когато жаждата е утолена. Така е и с останалите неща... Но притежаването на добродетелта, щом тя веднъж е твърдо постигната, не може да бъде измерено с времето, нито ограничено от наситата.
Св. Григорий Нисийски