Мобилно меню

4.5217391304348 1 1 1 1 1 Rating 4.52 (92 Votes)
2_2.jpgКампинянският епископ Киприян, викарий на румънския патриарх Даниил, вчера е дал пресконференция, за да отговори на въпроса за прекъсването на евхаристийното общение на Йерусалимската патриаршия с тяхната църква заради безпардонно хазяйничене на румънците по Светата земя, както вече неведнъж се писа в медиите. И в своите изявления на пресконференцията епископът направо е „избил рибата” с израза: „canoanele nu sunt dogme, ci sunt reguli bisericeşti, de la care se pot face derogări atât timp cât există o înţelegere”; което ще рече: „каноните не са догми, а църковни правила, от които могат да се направят отклонения, докато съществува разбирателство”. Тука са изказани, драги ни читатели, две големи лъжи, направо владишки: 1) първо, ученият епископ едва ли е да не знае, че канон и правило и на български, и на влашки са синоними; 2) второ, че от каноните могат да се отклоняват онези, които се наговорят (защото ни повече, ни по-малко това означава да има разбирателство в нарушаването на църковните правила!). Никакво „разбирателство” не може да оправдае погазването на свещените канони. Безобразия в Христовата църква се правят и сигурно ще се правят, но да ги въздигаш в правило, да ги оправдаваш от позицията си на епископ, който седи „в образ и на мястото на Христос”, както всеки православен християнин го знае и изповядва, това е повече от нагло. А какво е точно – вие преценете! Затова и дадения пример с (не)реципрочните отношения с Българската православна църква просто го оставяме на гузната им съвест, защото при такива лъжи за какви братски отношения може да се надява повече човек?! Ама дали БПЦ ще си вземе поука от позицията на Майката на църквите – Йерусалимската патриаршия?


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3kww4 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...
Имало един човек, който ядял много и все бил гладен, и друг, който се задоволявал с малко ядене. Този, който ядял много и все бил гладен, получил по-голяма награда от оня, който се задоволявал с малко ядене.
Apophthegmata Patrum