Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (19 Votes)
1_15.jpgПрез периода на съществуването си от близо 1700 години византийската църква “Света София” в Истанбул е натрупала много и интересни тайни, които продължават да се разбулват и днес - една по една. Миналия месец, при реставрация на храма върху купола му беше открито мозаично изображение на ангел от ІХ или ХІV век. Преди дни пък екип от турски водолази и спелеолози огласи част от подземните тайни на църквата, пазени през вековете. Откритията на екипа, заснел документалния филм “В дълбините на Света София”, изваждат наяве някои от заровените дълбоко загадки, но и опровергават част от митовете, свързвани с храма.

В 50-минутния документален филм, работата върху който е отнела почти десет години, екипът спелеолози и водолази слиза на дълбочина от 283 метра. Към него се е присъединил и директорът на “Света София” доц. Халюк Дурсун. Екипът е заснел два подземни тунела, облицовани с камък. Смята се, че през V век през единия от тях е преминавал византийският император Теодосий Втори (408-450). Правил го, когато искал да стигне, без да се показва пред народа, до Хиподрума - мястото, където някога са се организирали конни състезания и гладиаторски битки и затова някои го наричат “Истанбулския Колизеум”.

Точно под величествения купол на “Света София” (виртуална разходка в храма) се намира зазидан на пода капакът на главното водохранилище с дълбочина 12 метра. Интересни находки, открити от групата, са двете стаи с площ от по пет квадратни метра, където са били открити кости и парчета от делви. Предполага се, че костите са на детето свети Антиноген - единственият човек, погребван в “Света София” до ХІІІ век - и на патриарх Атанасий ІІ (1450-1453), който също е погребан в храма. Вероятно двете стаи са гробовете на двамата.

2_2.jpg„За съжаление твърденията за подземни тунели, които свързват “Света София” и двореца Топкапъ, а оттам отвеждат чак към Принцовите острови, се оказаха градски легенди”, казва Гьоксел Гюленсой, режисьор на документалния филм, цитиран от турските медии. Според него храмът е още по-изумителен под земята, отколкото в горната си част.

“Света София” продължава да има много неразкрити тайни”, посочва на свой ред доцент Халюк Дурсун, директор на музея. Вероятно това наистина е така - още повече, че някои от тях не са скрити дълбоко под земята, а са невидими под пластове мазилка по стените на византийската църква.

В края на миналия месец беше съобщено, че при реставрация е било открито древно мозаично изображение на ангел върху купола на историческия храм в Истанбул. Мозайката с размери 1,5 на 1 метър изобразява ангел-серафим, който пази трона на Господ. Била е скрита под 6-7 пласта мазилка. Ангелът е с човешко лице и има шест крила. Предполага се, че мозайката е направена през ІХ или ХІV век.

Смята се, че на купола на “Света София” има още три ангелски изображения, които сега са покрити с мазилка. Ангелските образи са били заличени от османците след превземането на Константинопол през 1453 г., когато църквата “Света София” е преустроена в джамия. Ислямът забранява всякакви изображения на божества или живи същества в религиозните храмове.

Въпреки че през 1934 г. храмът “Света София” беше обявен за музей на Турция, християнските атрибути остават покрити. Последният, който видял оригиналните мозайки, е швейцарският архитект Гаспар Фосати, нает от султан Абдул Меджид (1839-1861) преди 160 години, за да реконструира сградата. Твърди се, че по нареждане на султана мозайките са били закрити така, че да не бъдат повредени.

Историческата стойност на мозаичното покритие на купола на “Света София”, построена през VІ век, се смята за равностойна на тази на архитектурата на храма. Площта, покрита с мозайка, е около хиляда квадратни метра.

Храмът “Света София” в съвременния си вид - без атрибутите на джамия - е построен от византийския император Юстиниан І (527-565) през 532-537 г. Църква на това място обаче е имало още по времето на император Константин Велики в началото на ІV век. Над 900 години „Света София” е била главната църква на християнския свят и над четири столетия - най-голямата джамия на Турция.

И доднес храмът, който е включен в списъка с признати от ЮНЕСКО световни забележителности, привлича над 2 милиона туристи годишно от цял свят.

По БТА
E-vestnik

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3kw94 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...
Когато някой е смутен и опечален под предлог, че върши нещо добро и полезно за душата, и се гневи на своя ближен, то очевидно е, че това не е угодно на Бога: защото всичко, що е от Бога, служи за мир и полза и води човека към смирение и самоукорение.
Св. Варсануфий Велики