Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (39 Votes)

1154Всяка празнична икона предава в образи и сюжети смисъла на съответния празник. Затова я наричат „богословие в образи“. О. Василий Шаган от храм „Св. Николай“ във Варна представя иконографията на Богоявление. Чрез едно от известните изображения на Богоявление от светогорския манастир „Дионисиат“ той ни разказва за дълбокото съдържание на празника. Какво е изписано върху иконата и умеем ли правилно да „прочетем“ написаното? Какви сюжети откриваме там и как те ни помагат осмислим събитието, което празнуваме, и да бъде радостта ни пълна.

… Оскъдната природа на изображението символизира изсъхналата от греха човешка природа, която контрастира с извора на живота – водите на Йордан, в които влиза Христос. И тогава се случва това, за което пее Църквата на този празник: Морето видя Христос да се кръщава и побягна, а Йордан тръгна обратно, т. е. към извора.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/d33cw 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...
Лакомото желание за храна се прекратява с насищането, а удоволствието от питието свършва, когато жаждата е утолена. Така е и с останалите неща... Но притежаването на добродетелта, щом тя веднъж е твърдо постигната, не може да бъде измерено с времето, нито ограничено от наситата.
Св. Григорий Нисийски