Мобилно меню

4.9094488188976 1 1 1 1 1 Rating 4.91 (254 Votes)

detВ деня на обявяването на мобилизацията патр. Кирил призова руснаците да не се страхуват от смъртта. „Именно страхът от смъртта прогонва воина от бойното поле, подтиква слабия да се предаде и дори да се опълчи срещу брата си“, казва той в проповед на 21 септември.

И така, какво имаме? Патр. Кирил, „нашият велик господин и отец“, както го наричат в храмовете, очаквано изостави своето паство, своите словесни овце. Даже по-лошо. Той откровено ги пренебрегваше и преди, като дружеше с властимащите и се обграждаше със злато и високи постове, но сега просто ги остави да бъдат изтребени. Защото наемникът, според Христос, не е пастир. Фарисейският наемник на Путин не е пастир, а овцете не са негови. Когато вижда вълка, той дори не бяга, изоставяйки поверените му от Бога овце, а сам (!) ги напъхва в челюстите му. Дружбата с вълците се оказва по-важна.

Именно той, патриархът, трябваше да изрече открито словото на истината: войната е най-голямото зло и трагедия. Агресивната и завоевателна война срещу бившия братски народ е престъпна и богопротивна. Спрете, опомнете се! Путин не знае какво прави. Молете се, братя и сестри, бъдете трезви, отвърнете се от злото и вършете доброто. Не позволявайте на сърцата си да бъдат заразени от омразата, която струи отвсякъде.

Вместо това той води и продължава да води църковните хора към съблазън, заблуди и раздори. Той продължава да оправдава и благославя това безумно клане в името на Иисус Христос, Който Сам отиде на смърт заради ближните Си, а не ги е тласкал към нея с високопарни думи. „Слепи водачи на слепите“ (Мат. 15:14)…

За християните в Русия е настъпило времето за изповедничество. Или поне за избягване на злото. „Изпращам ви (в нашия случай ви оставям) като овце сред вълци; затова бъдете мъдри като змии и незлобиви като гълъби. Но пазете се от хората, защото те ще ви предадат на съдилищата (в нашия случай – на военните съдилища!) и в синагогите си (или в затворите) ще ви бичуват, и ще ви изправят пред началници и царе заради Мене за свидетелство пред тях и пред езичниците…“ (Мат. 10:16-18).

Какво е свидетелството на християнина в този момент? Ето това е: аз съм християнин, вярващ човек, и няма да отида в чужда къща, за да убивам хората там заради прищявката на жестокия кесар!

„А когато ви гонят от един град, бягайте в друг“ (Мат. 10:19). Това важи и за други държави.

Източник: Ахилла


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8crqk 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...
Имайте непресторена любов помежду си, пазете Преданието, и Бог на мира да бъде с вас и да ви утвърди в любов.
 
Св. Павел oт Обнора