Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

321Митрополит Иларион, един от най-близките сътрудници на патриарх Кирил, е освободен от Руския синод от длъжността ръководител на Отдела за външни църковни връзки и е назначен за митрополит на Будапеща и Унгария.

Дългогодишният ръководител на „външното министерство на църквата“ загуби не само този пост, но и статута си на постоянен член на синода и ръководител на създаденото от него Общоцърковно училище за следдипломна квалификация. Иларион оглавява ОВЦС в продължение на тринадесет години и е един от основните говорители на Руската православна църква по широк кръг въпроси.

Унгария изглежда като изгнание и защото там има много малка православна общност – по-малко от четири хиляди души. На въпроса кого ще обгрижва митр. Иларион, Андрей Шишков отговаря: „А кого обгрижваше в Москва?! Той беше архиерей с енорийски мащаб. През целия си живот като епископ, след като напуска Виена, той е викарий и има една енория в Москва. Така че този формат му е познат“.

„Първият сценарий е за все пак позорна оставка – твърди Андрей Шишков, – Иларион е лишен от всички постове и е заточен“. Сергей Чапнин, коментирайки подобна възможност, вижда само една възможна причина: „Патриарх Кирил със сигурност е ядосан, че Европейският съюз разглеждаше възможността за санкции срещу него. Те не бяха приети, но самият факт, че не беше възможно да се предотврати разглеждането на въпроса, разгневи патриарха! Естествено, виновен е Иларион и затова трябва да бъде изпратен в Тмутаракан (отдавна несъществуващ средновековен град на Киевска Русия, разположен на Керченския пролив, б. р.)“.

И двамата експерти са съгласни, че подобен сценарий е по-малко вероятен.

Чапнин продължава: „Тъй като той е изпратен не точно в Тмутаракан, а в Европейския съюз, и то при основния съюзник на РПЦ и личен приятел на патр. Кирил, унгарския премиер Орбан, смисълът на това уволнение е друг. Смятам, че целта е Иларион да бъде отстранен от подозренията, че сътрудничи на Кремъл. Въпреки това Орбан се смята за единствения държавен лидер на европейските консерватори, а Иларион става личен пратеник на патр. Кирил в ЕС, който ще изпълнява всички деликатни политически мисии, които не се нуждаят от публичност“.

И Андрей Шишков добавя: „Лично на мене това ми прилича на преместване в Европа. Митр. Иларион нито веднъж не е изразил подкрепа за военната кампания, в публичните си изявления винаги е избягвал темата, доколкото е възможно, а в телевизионното си предаване изобщо не обърна внимание на случващото се. Като се има предвид, че заемаше висок пост, беше очевидно, че го прави по някаква причина и иска да се оттегли. Не мога да знам какво се е случвало вътре в него от гледна точка на личните му убеждения, но действията му показват, че е искал да напусне“.

Иларион никога не е бил привърженик на „дискурса на руския свят“, казва още Шишков; по-скоро той има трайна репутация на „борец за традиционни ценности“ и винаги се е опитвал да изгражда транснационални християнконсервативни съюзи: „Иларион е основният проводник на контактите с консервативните римокатолици, евангелистите, Орбан също принадлежи към тези съюзи и ги покровителства по всички възможни начини. Тъй като сега ще бъде в Европейския съюз, Иларион, с помощта на Орбан, може да се справи със спасяването на Руската православна църква от санкции заради позицията ѝ по отношение на Украйна“.

Двама други източници, работещи в Московската патриаршия, са запознати с модела, по който е взето решението за митр. Иларион, и казват, че назначаването му в Унгария е в съответствие с неговите собствени желания, но отдавна е било съгласувано с патриарха.

„Това, което изглежда като наказание, всъщност не е наказание, - обяснява един от тях, който помоли да не се споменават името и рангът му, тъй като Московската патриаршия не допуска независими коментари от страна на духовниците. – Напротив, това ще избави Иларион от възможния удар на санкциите и ще позволи изключително деликатните въпроси да бъдат решавани дискретно“.

Вестникът на Московската патриаршия не използва обичайната формулировка „с благодарност за труда му“ в заповедта за уволнение на Иларион, което също може да е знак за наказание.

„Мисля, че патр. Кирил просто е недоволен, че Иларион реши да избяга. Но и той не му попречи, въпреки че западните коментатори вече започнаха да пишат за „наказание“. Те създават за него образа на „добрия руснак“, смята Шишков.

Иларион ще бъде наследен от тридесет и седем годишния Антоний, Корсунски митрополит. Дълго време той е личен секретар първо на митрополит Кирил, след това патр. Кирил. Шишков го описва като „млад технократ без ярки убеждения“. Чапнин добавя, че патр. Кирил копира руския президент Владимир Путин във всяко отношение: „Помощникът на Путин наскоро стана министър на извънредните ситуации. Така бившият личен секретар на Кирил, умишлено слаба фигура, става външен министър на църквата, а патриархът няма нужда от други. Всичко, което се случва в руската държава и в Руската православна църква, е абсолютно сходно“.

Източник: BBC News Русская служба


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8fdrx 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...
Всяко нещо намира покой в своята среда и стихия: рибата – във водата, огънят – в движението нагоре; всичко се стреми към своята среда. Душо моя, ти си безплътен дух, безсмъртна. Единствено у Него ти ще намериш покой.
Св. Тихон от Воронеж