Мобилно меню

4.9540229885057 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (87 Votes)

937abf245d300ea88f8c77c753b16e41Никола Антонов, IT специалист, богослов и преподавател по църковно пеене в предаването „Нощен хоризонт“:

„Изпитанието, на което е подложено цялото човечество, е много сериозно и е нещо, което поколенията, които си спомнят последните големи изпитания, имам предвид тези поколения, които са все още живи, не са срещали нещо подобно. Освен това мобилността на човечеството никога не е била толкова голяма, колкото сега, което изключително много улеснява разпространението на подобни опасности сред хората. Добре би било вярата да намери място в условията на това изпитание, на което сме поставени, но за съжаление не е толкова лесно“, каза Николай Антонов.

Според него мястото на вярата е именно да ни научи как да се справяме с подобни ситуации, подобни изпитания показват нагледно пред всеки по най-директния и най-болезнен начин до каква степен сме безсилни пред природата и пред обстоятелствата, които не зависят от нас, до каква степен сме жертви на условията, които до голяма степен сами сме си създали.

„Християнството ни учи да намираме утеха в Бога, не в човека без Бога, а в Бога, Който включително се проявява и чрез нас самите, както казва един библейски автор – св. ап. Павел, който е един от най-важните новозаветни автори, „и вече не аз съм, който живее в мен, а Христос е Който живее в мен“, т. е. той до такава степен се е отъждествил с Христос, че неговото собствено его е отстъпило изцяло пространството в него самия и го е отстъпило на Бога. Това е най-висшата цел в живота на човека на земята и на християнския живот“.

Никола Антонов пожела на всички слушатели да се вгледат, да се вслушат в себе си, да се обърнат към себе си, да спрат да тичат, да се суетят и да дадат място на новородения Младенец да се роди вътре в сърцата им.

„Смятам, че във всяка една ситуация можем да извлечем полза и поука за себе си, разбира се, нека Господ да държи далеч от нас тежките изпитани, нека това, което сме научили, да не забравяме и да можем след време отново да се събираме заедно, да празнуваме и да се радваме един на друг“.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл – тук.

94e4352eff9a5b58de013d00b23cc359Калин Михайлов, литературовед, преподавател западноевропейска литература в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, председател на УС на Асоциация „Емпирей“, Асоциация за насърчаване на християнското художествено слово, и богословът Виктор Макаров пред „Нощен Хоризонт“.

„За мен едно от най-важните измерения на този празник Рождество Христово, е че той подготвя поражението на дявола, че той е един празник, който прави така, че тази власт, която дяволът е имал дотогава върху хорските сърца, да не е толкова голяма, да не е толкова силна, да не е толкова всеобхватна“, каза той в „Нощен хоризонт“.

Вървейки по улиците, ние можем да видим с едни други очи, с очите на сърцето, с очите на вярата едно невидимо измерение, което е не по-малко важно, което присъства в нашия свят и което е донесено от Богомладенеца. Човешката природа по своето естество не се е променила от две хиляди години.

„Аз вярвам, че няма и не може да има някаква нова ера в историята на света“, допълни доц. д-р Калин Михайлов.

Според богослова Витор Макаров в някакъв смисъл лукавият успява да открадне смисъла на празника.

„Малко се измества фокусът от истинската причина, поради която съществува празникът, а именно, че се е родил Спасител за човечеството. Не бих казал, че точно е откраднат празникът, но бихме могли да си спомним малко повече за Спасителя ни“.

Повече можете да чуете в звуковия файл – тук.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6rprc 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...
Всяко нещо намира покой в своята среда и стихия: рибата – във водата, огънят – в движението нагоре; всичко се стреми към своята среда. Душо моя, ти си безплътен дух, безсмъртна. Единствено у Него ти ще намериш покой.
Св. Тихон от Воронеж