Мобилно меню

4.8461538461538 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (26 Votes)

trapezaКризата, която удари две трети от гръцкия народ, не подмина и Света гора. Манастирите изпитват трудности - и то големи - да посрещат хилядите поклонници. Мой събеседник, който наскоро се върна оттам, изрази тревогата си, че манастирите слагат на трапезата съвсем малко храна и поклонниците се притесняват, че и това е в тежест на братствата. Не че преди храната в манастирите е била изобилна, но винаги е оставала в границите на икономическите възможности на всяка обител. През последните пет години проявите на икономическата криза стават все по-видими за 20-те манастира, скитовете и килиите на Свещената планина. Съвсем доскоро монасите с радост посрещаха благочестивите посетители. Сега обаче се притесняват, че не могат да им предложат заедно с благословението и една чиния топла храна. Ограничаването на дейността на банките, неизплащането на средствата, с които се издържат манастирите, доведе до промяна и в ежедневието на монасите. Старата поговорка "гладът учи на занаят" днес намира своето ново приложение на Атон. Много манастири, за да оцелеят, се завърнаха към риболова. Полуостровът все още "държи" определени рибни полета. Ватопедският манастир, например, построи рибарници по подобие на тези в Каламици в Ситония и в други области на Егейско море. По този начин монасите и посетителите винаги имат на масата риба, която някога е била и основната им храна. Разбираемо е, че някои от по-богатите манастири помагат на по-бедните, които вече не слагат и сирене на масата, защото нямат пари за такова. Други манастири по необходимост се връщат към обработването на маслини. Хиляди декари във и извън Света гора, в многобройните метоси, отглеждат маслини, както например манастирът Филотей. Други манастири започнаха отново да обработват лозя.

Ръководството на Света гора, епистасията в Карея, предприема мерки, за да ограничи броя на поклонниците в разумни рамки. През последните пет години посетителите в манастирите, които са получили 4-дневно разрешение за престой, стигат до 300 000 всяка година. В предходния период (1 юни 2014 - 1 юни 2015 г.) броят им е 127 000. Приемането им става според капацитета на всеки манастир. Манастирът Симонопетра, например, който не разполага с голяма леглова база, всяка година приема 10 000 души. Ватопедският манастир, който е най-големият заедно с Лаврата, оказва гостоприемство на 50 000 души. От тези данни могат да се направят изводи и за състоянието на даден манастир. Преди... храната се хвърляше. Сега - вече не.

Що се отнася до националността на поклонниците, през последните десет години най-многобройни са руснаците, които водят семействата си на почивка в хотелите на Халкидики. Ембаргото на ЕС и спадът на рублата обаче намали чувствително техния брой. Естествено, те изчезнаха и като клиенти на хотелите в Касандра и Ситония (ръкавите на Халкидическия полуостров - б. р.), които имаха големи надежди да ги задържат като клиенти. Чувствително е намалял и броят на сърбите, румънците и българите, които посещават най-вече Хилендарския и Зографския манастир, както и румънския скит на св. Йоан Предтеча до Великата лавра.

Истината е, че големият брой поклонници повече вредеше, отколкото помагаше на монашеството на Света гора. Сега е сигурно, че новите обстоятелства промениха всекидневието на монасите, давайки им възможност да посветят повече време на онова, което търсеха близо до Бога.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9qw9d 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

Не търси съвършенството на закона в човешките добродетели, защото в тях няма да го намериш съвършен; неговото съвършенство е скрито в Христовия кръст.

Св. Марк Подвижник