Мобилно меню

4.3846153846154 1 1 1 1 1 Rating 4.38 (13 Votes)

img23Християнският свят изживява доста необичаен период. От България до Ватикана, от Египет до Англия - в различни региони на света се овакантяват постовете на дългогодишни патриарси, папи и други църковни лидери. Папа Бенедикт ХVI, който все още е начело на най-голямата религиозна общност в света, е със сигурност най-известният представител на "старата смяна". Новината за неговото оттегляне се превърна в сензация, тъй като римските папи се избират по правило до живот. Папска оставка е имало за последен път преди повече от 700 години. Оттеглянето на Бенедикт ХVI, което самият той обоснова с отслабващите си сили, продължава тенденцията на "подмладяване" по върховете на различните християнски вероизповедания.

При засилени мерки за сигурност в неделя в Дамаск беше интронизиран гръцко-православният патриарх на Антиохия Йоан Х, който е равен по ранг с патриарсите на Константинопол, Александрия и Йерусалим. Предишният антиохийски патриарх - Йгнатий ІV Хазим - почина през декември на 92 години.

През ноември само в рамките на няколко дни три християнски вероизповедания изгубиха църковните си ръководители или се сдобиха с нови. На 4 ноември в Египет за нов патриарх на коптско-православните християни беше ръкоположен 60-годишният Тавадрос (т. е. Теодор - б. р.) ІІ като наследник на починалия Шенуда ІІІ. Два дни по-късно в България почина патриарх Максим, а ден след това преподобният Джъстин Уелби, на 57 години, беше избран за 105-и архиепископ на Кентърбъри и глава на Англиканската църква. При тези три християнски вероизповедания става дума за много различни региони и църковни култури, при които обаче откриваме сходни тенденции на развитие.

Особено внимание заслужават детайлите: както при коптите, така и при англиканите изборът пада върху бивш мениджър, който по-късно се обръща към духовния живот. През 70-те и 80-те години Тавадрос ІІ е ръководител на държавен фармацевтичен концерн. А Уелби работи в нефтения бизнес, преди през 1989 г. да се посвети на теологията. Като епископ на Нилската делта Тавадрос се ангажира активно с работата сред младите, които след Арабската пролет вече не са склонни да се задоволяват с ролята на дискриминирано малцинство, а настояват за пълни граждански права в "новия Египет". Спорно е обаче доколко тази цел на Тавадрос е постижима - при положение, че президентът на Египет е член на "Мюсюлманските братя", а и в контекста на нарастващото влияние на салафистите.

И Уелби пое управлението на една пределно разединена църква. След интелектуалеца Роуън Уилямс финансовият експерт Уелби най-вероятно ще внесе нови, по-твърди нотки в обществения дискурс. Той вече многократно заклейми машинациите на международния финансов свят.

След смъртта на 98-годишния патриарх Максим смяна на поколенията предстои и в Българската православна църква. Максим беше последният православен църковен лидер, който е водил църквата си и в тежките времена на комунистическия режим. В Румъния през 2007 г. почина патриарх Теоктист І, а в Сърбия в края на 2009 г. си отиде патриарх Павел. И двамата бяха на библейска възраст - съответно на 92 и 95 години. Независимо дали Тавадрос, Уелби, патриарх Даниил в Румъния (на 61 г.) или патриарх Кирил І в Москва (на 66 г.), редиците на църковните ръководители се подмладиха значително в последно време. Единственият по-възрастен патриарх е сръбският Ириней, който е на 82 години. Сега остава да видим дали и кардиналите във Ватикана ще се произнесат в полза на "по-младата кръв".

На снимката: Новият коптски патриарх Тавадрос ІІ 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/xpuhx 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...

Не търси съвършенството на закона в човешките добродетели, защото в тях няма да го намериш съвършен; неговото съвършенство е скрито в Христовия кръст.

Св. Марк Подвижник