Мобилно меню

4.5 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (8 Votes)

Пред в. Марица директорът на вероизповеданията Емил Велинов отговаря на критиките, че твърде смело коментира избора на следващия патриарх, говори за промяна на устава и създава впечатление за натиск от страна на държавата върху събитията около избора на следващия патриарх. На въпрос защо си позволява такива коментари, след като те не са в неговите правомощия, Емил Велинов отговаря така: "Не го коментирам, питат журналистите, задават въпроси, на които съм компетентен и мога да отговоря. И на вас ще кажа - следващият глава на Българската православна църква се избира от Светия синод и Патриаршески избирателен събор. Така е по устав. Това е Законът на Църквата и той позволява промяна на устава, ако митрополитите решат, че е необходимо да се правят промени".

На въпроса, ще се реши ли Св. Синод на такава стъпка, той отговаря: "Не мога да кажа. Това е решение на митрополитите на БПЦ. Аз казвам, че съществува възможност за промяна на устава. Познавам този законодателен орган и затова отговарям на въпроса ви така: Член 18 и чл. 58, ал. 1 - ако Светият синод намери за необходимо да свика Църковен събор, прави извънредна сесия. Но това са правомощия само на членовете на Светия синод в пълен състав".

На въпрос какъв съвет е получил от началника си премиера Бойко Борисов, директорът на изповеданията отговаря: "Каза никой да не се меси в работата на Светия синод".

В заключение Емил Велинов казва, че никой няма намерение да се бърка в църковните дела - нито един държавен орган няма право да се занимава с делата на Светия синод и че интерес към избора на бъдещия патриарх проявяват единствено журналистите, които "не спират да провокират". "Но аз нямам спуснати директиви. Няма натиск от никого. Абсолютно категорично ви заявявам и аз, че никой няма да се намеси".


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/ap8f9 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...

Защо удряш въздуха и тичаш напразно? Очевидно, всяко занимание има цел. Тогава кажи ми каква е целта на всичко, което се върши в света? Отговори, предизвиквам те! Суета на суетите: всичко е суета.

Св. Йоан Златоуст