Мобилно меню

4.1951219512195 1 1 1 1 1 Rating 4.20 (41 Votes)

33332221223Публикуваният текст е от [блога], създаден и поддържан от енориашите на руската църква в София. Статията е отговор на материал, пуснат в друг православен сайт, който обижда и напада проф. Калин Янакиев и другите енориаши на храма. В текста по-долу се изразява подозрение, че зад  името  Янина Алексеева се крие о. Филип, който използва български православни медии, за да популяризира своята политика на авторитарно управление и изолиране на българските богомолци.

Слава Богу! Най-сетне игумен Филип, чрез Янина, написа черно на бяло, че Подворието не е църква, а посолство. Опасявахме се, че никога няма да имаме нужните доказателства и ще отричат до последно някой да говори такива неща, но ето, слава Богу, тревогите ни се оказаха напразни. За пореден път ни се демонстрира стил и отношение, които не могат да са породени от нещо друго, освен от дълбока омраза и презрение. Слава Богу, нека всички видят сега!

Няма да се разпростираме надълго и нашироко, а само най-накратко ще отговорим на Янина (игумен Филип) на въпросите, които поставя.

Блогът не се списва от проф. Янакиев. Де този късмет! Тогава той би бил далеч по-издържан стилово. Изглежда е непосилно да си представите, че зад енорията стоят много хора, които са наранени и обидени от отказа на игумен Филип да общува (а това означава той да има взаимоотношения с нас, не просто ту ние, ту той да говори, а да се слушаме и чуваме).

Изглежда е отвъд възможностите ви да повярвате, че хората, които сте наранили и наранявате са повече, много повече, че проф. Янакиев е само един от всички нас и че личната ви неприязън към него не изчерпва дъблокия конфликт, който вие създадохте.

Чудесно е, че не ви правят впечатление импровизираният хор, сричащите четци и сбутаните в ъгъла богомолци и богослужения, докато централната част на храма е окупирана от скеле за несъществуващи ремонтни дейности. Защото за всички е видно, че ремонт няма. Има скеле. Та, чудесно е, че има някой, на когото това не му пречи. Всички останали могат да си ходят, нали? Чудесно е, че има хора, които не забелязват какво се случи с този храм. Почти никой от старата енория не посещава храма, когато там служи игумен Филип или о. Зотик, но това не се забелязва. Или се забелязва, но нямате нищо против? Дяконът беше прогонен по безпрецедентно подъл и грозен начин, беше нагрубяван и унижаван, както от настоятеля и о. Зотик, така и от някои енориаши, но нямате проблем с това, нали? Българските свещеници бяха изправени пред невъзможност да изпълняват свещеническото си служение, с непрестанни промени във времето и мястото, на което ще служат, със среднощни обаждания, за да им се каже къде да вървят утре, а те са длъжни след това да си уредят помощници в олтара и певци, пак посред нощ. Ама нищо, и това е в реда на нещата, очевидно, и даже е повече от чудесно.

Дали тези хора имат семейства и деца, на които тези ежечасни рокади се отразяват по някакъв начин, няма значение. И по-чудесното е това, че на свещениците ни им се стовари тази тежест заради нечии чужди действия и думи. Мъстите на тези, които най-малко могат да ви навредят – чудесно, нали? Заради нас ги оставихте без доходи от требите, нали? Прекрасно! Живеем в България и, за добро или лошо, тук всички се познаваме и всичко се знае, колкото и да е тайно. Та, нали не мислите, че не знаем, че игумен Филип е спрял да плаща отдавна за требите и се кани, като крайно отмъщение, да премести свещениците ни на ведомост към Софийската св. Митрополия и така да ги принуди да напуснат? Отмъщение, за това, че са обичани от нас! Но те няма да ни се оплачат и няма да поискат да се пише за това в православни портали и в синодалния сайт. Те ще помолят подлостите да се спестят. Е, простете, драги отци, но няма да спестим никоя подлост, защото в храма ни се случват грозни неща, които само Янина и игумен Филип успяват да видят в някаво дефектно огледало като напълно в реда на нещата. Чудесни работи стават при нас, нали? Какво се случва с неделното училище? Къде се помещава то? В РКИЦ? Чудесно! Няма ги децата от преди няколко месеца, ама какво от това – ще дойдат нови, по-добри. Ура! Няма ги дългогодишни служители – ама за какво са ни! Ще си намерим други. Какво като не се справят – ще мине някоя и друга година и ще задобреят. Няма го хорът! Ние можем и без хор. Така дори е по-хубаво. Чудесно ни е в Руската църква – ранна Литургия, в ъгъла, без хор и без хора, с унижавани от събратята си свещеници, но по-често и без тях. Само злият професор нещо лае, но и той ще се умори. А всички ние, останалите? За нас какво, уважаема Янина? „... да ме прощават онези, на когото не се харесва това”. Да прощава Бог!

П. П. Езикова справка от Уикипедиа:

„Держава”

Значение

1.     устар. имение, поместье; усадьба 

2.     устар. крепость; прочность; 

3.     истор. власть, управление; 

4.     держава (аналог. русск. держава [2])

Синонимы

1.     страна, государство, царство, империя.

П.П.П. И накрая, ако се затруднявате в изработването на собствен блог, бихме могли да ви помогнем в това начинание. Предлагаме име за домейна posolstvoto.blogspot.com. Така ще спестите излагацията на pravoslavie.bg, bg-patriarshia.bg и сайта на подворието.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3uqx6 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...
Душо моя, търси Единствения... Душо моя, ти нямаш никакъв дял със земята, защото ти си от небето. Ти си образът Божи: търси своя Първообраз. Защото подобното се стреми към подобно.
Св. Тихон от Воронеж