Мобилно меню

4.9815498154982 1 1 1 1 1 Rating 4.98 (271 Votes)

07.20 pr elija bgО, прехвални и пречудни Божи пророче Илия, просиял на земята с равноангелско житие, пламенна ревност по Вседържителя Господ Бог и преславни знамения и чудеса и поради голямото Божие благоволение към тебе свръхестествено взет в плът на огнена колесница на небето, ти се сподоби да беседваш с преобразилия се на Тавор Спасител на света и непрестанно пребъдваш в райските селения и стоиш пред престола на Небесния Цар! Чуй нас, грешните и непотребни, които в този час стоим пред твоята света икона и усърдно прибягваме към твоето застъпничество. Моли за нас Човеколюбивия Бог да ни даде дух на покаяние и съкрушение за нашите грехове и със Своята всесилна благодат да ни помогне да оставим пътя на нечестието и да преуспяваме във всяко добро дело; да ни укрепи в борбата с нашите страсти и похоти; да насади в сърцата ни дух на смирение и кротост, дух на братолюбие и незлобие, дух на търпение и целомъдрие, дух на ревност за славата Божия и за спасението на ближните.

Изкорени с твоите молитви, пророче, злите обичаи на света и най-вече гибелния и разложителен дух на този век, който заразява християните с неуважение към божествената православна вяра, към правилата на светата Църква и към Господните заповеди, с непочитание към родителите и властите, и тласка хората в бездната на нечестието, разврата и погибелта. С твоето ходатайство отвърни от нас, пречудни пророче, праведния Божи гняв и избави всички градове и села в нашето отечество от бездъждие и глад, от страшни бури и земетресения, от смъртоносни епидемии и болести, от нашествия на врагове и междуособни войни. Укрепи с твоите молитви нашите власти в големия и многотруден подвиг на управлението на народа, помагай им във всички добри дела и начинания за въдворяване на мир и правда в нашата страна. Подкрепяй христолюбивото войнство в борбата с нашите врагове.

Изпроси, пророче Божи, свята ревност по Бога на нашите пастири, сърдечна грижа за спасението на пасомите, мъдрост в учението и управлението, благочестие и твърдост в изкушенията, измоли безпристрастност и безкористност на съдиите, правота и състрадание към обидените, на всички началстващи – грижа за подчинените, покорство и послушание към властите и усърдно изпълнение на своите задължения, та като поживеем така в мир и благочестие в този век, да се удостоим да станем участници във вечните блага в царството на нашия Господ и Спасител Иисус Христос, на Когото подобава чест и поклонение с безначалния Негов Отец и с Пресветия Дух във вечни векове. Амин.

Превод: свещ. Траян Горанов


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8yuux 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

Бог слиза при смирените, както водата се стича от хълмовете към долините.

Св. Тихон от Воронеж