Мобилно меню

4.7866666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (75 Votes)

bird feather feather paper parchment handmade paper structure of the paper stationery write lettersЕпископът е клирик във висша йерархическа степен. Според древните канони епископ не се ръкополага, ако няма епархия, т. е. област, която да управлява и наставлява. Но в БПЦ това изискване отдавна не се спазва. Това е едно на ръка.

Другото е, че от епископа се очаква винаги да говори истината, да служи на истината, да не е алчен за гнусна печалба, нито сребролюбив, защото корен на всички злини е сребролюбието, на което предавайки се, някои се отклониха от вярата и си навлякоха много мъки (Първо послание до Тимотей). Та като говори истината, епископът не бива да забравя и за тези, които са го въвели в духовния живот. Това много често не са ония, които са му помогнали за кариерата и които правят това обикновено не от духовен алтруизъм, а от желание да си спечелят още един привърженик. Това е второ на ръка.

Третото е, че като слуша човек едно слово, изпълнено с цитати от Свещеното Писание, се чуди този човек има ли свои мисли или може само да цитатничи? Къде са неговата лична мисъл и епископското му слово? Дори и да му е помогнал някой с написването на словото (естествено, предварително написано!), епископът е неизменно длъжен да види какво ще огласи като свое слово, за да има лично послание към слушащите го, а не рецитация на библейски текстове.

Четвъртото е, че като четем след време едно такова слово, се чудим по кое време е написано? Писмата-послания на св. апостол Павел, а и на другите апостоли носят тези следи на своето време, съвсем ясно и отчетливо отразени. Затова и епископът като претендент за апостолски приемник трябва да живее и отразява своето съвремие – и доброто, и лошото, защото животът е пъстър. Четох сега едно такова слово и се чудя: този човек знае ли, че епархията, за която се е отправил, сериозно се мъчи от бедствието, наричано коронавирус? Че хората там имат много други проблеми – и материални, и здравословни, и духовни? Да, знам, че още не е отишъл там, но това не е проблем, защото в наше време вирусът, наричан информация, е по-дифузен от самия болестотворен вирус!

Пето и последно: има добри отзиви за най-новия български митрополит, да даде Бог те да се потвърдят и в новото му служение. Но е важно всеки да внимава в думите си, защото хората по тях съдят.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/644fy 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...
Накажи душата си с мисълта за смъртта и като си спомняш за Иисус Христос, събери разсеяния си ум!
Св. Филотей Синаит