Мобилно меню

4.6818181818182 1 1 1 1 1 Rating 4.68 (88 Votes)

prevention programs condoms 250x166

Преди броени дни Центърът за контрол и профилактика на болестите в САЩ обяви на специализирана конференция във Вашингтон предварителните си данни1 от новодиагностицирани случаи на полово-предавани болести за 2017 година. Случаите на „старомодните“ сифилис, гонорея и хламидиаза възлизат на почти 2,3 милиона2, което на пръв поглед е малко под 1% от общото население3 на САЩ за същата година. Докато дори и този нисък процент звучи обезпокоително, някои конкретни подробности са направо стряскащи – като например, че 45,1% от над 1,7 милиона нови случаи на хламидиаза са при жени в ученическата и студентска възраст от 15 до 24-години2. Това прави една новодиагностицирана на всеки 27 млади дами, но в същото време и повече от една на всеки 10 – ако се броят и недиагностицираните случаи, които при хламидиазата са 4 до 5 пъти4,5 повече от диагностицираните.

Притесненията от тези данни сред местните и училищни власти избиха в неочаквана посока – учениците в средните училища почнаха да получават и презервативи в комплекта си за първия учебен ден. Официални представители от образователния съвет на окръг Монтгомъри, щат Мериленд, където раздаването започна6, настояват за наличности от презервативи не само в здравните центрове, но и във всички средни училища. Изполваната реторика приравнява новата „наложителност“ на утвърдените обществено здравни мерки като ваксинациите, а директното раздаване се върши своеволно, без обсъждане и съгласуване с родителите, при все, че установяването на отдавна действащата система на достъпност е станало с родителско съгласуване. Чрез тази система учениците в много щати също могат да получават безплатно презервативи, но за тази цел първо трябва да говорят със здравен служител и да получат необходимата информация и съвети.

В продължение на десетилетия голяма част от родителите, макар и сами да не обсъждат проблемите на половото здраве и връзки с подрастващите си деца, продължават да се противопоставят твърдо на раздаването на презервативи от опасения, че това ще сложи началото или ще увеличи рязко сексуалните им контакти. Точно тези опасения продължават да не се оправдават – поне не според данните от проучвания сред самите ученици. Един съвсем скорошен систематичен преглед7 на проучванията от 21 години насам върху сексуалното поведение, получаването и употребата на презервативи от страна на ученици вследствие на програми за достъп по училищата обобщава, че макар отношението на шанса както за получаването, така и за употребата на презервативи да е положително свързано с програмите за достъпност, нито едно от включените проучвания не отчита повишена сексуална активност.

Действителният проблем е, че както горните родителски опасения, така и мерките на здравните власти са в погрешна насока. Голата родителска загриженост и протести не водят нито до отлагане, нито до понижаване на юношеската сексуална активност. Административните мерки не водят до намаляване честотата на полово-предаваните болести. Това всъщност е пародия на правилното възпитание и бягство от единствената градивна отговорност – тази на взаимоотношенията. Какъв по-явен симптом от несъгласуваното раздаване на презервативи? Колкото повече възпитанието се бърка с консуматив, предлаган от образователната система, а сексът бива утвърждаван чрез културата и медиите на обществото като още един от задължителните консумативи на нашето съвремие, толкова повече и отношението ни към сексуалното общуване се изчерпва с консуматорска надпревара, а отговорността и за двете (възпитание и сексуална култура) се прехвърля от родителите върху разни инстанции със все по-деградиращи показатели на ефективност, докато провалът ни накрая се свежда до едното измиване на ръце с раздаването на презервативи и горчивата самозаблуда, че това може да е някакво решение. За роля на енорийската общност и църквата като цяло не се споменава изобщо.

Всяка възраст е податлива на натиска на връстниците и консуматорската култура, но при младежите е налице и допълнителният риск от липсата на достатъчно опит, ако щете дори и под формата на здравни проблеми и житейски разочарования. Неслучайно, по време на стажа ми по гинегология преди 20 години почти всички жени, записващи се за аборт по желание, бяха от Студентски град. Защо младежите практически не взимат предвид риска от непланувана бременност? Да не говорим за тежките здравни последици дори от горните „старомодни“ болести, които заслужават отделна тема... Така, отправният доклад на Центъра за контрол и профилактика на болестите в началото1 показва как от 2013 до 2017, година след година, честотата на тези полово-предавани болести е нарастнала: с 31% при всички случаи, със 67% по отношение на гонореята и с цели 76% по отношение на уж забравения сифилис8.

За да не пренебрегваме и мъжете, при тях за тези 5 години2 случаите на диагностицирана гонорея почти са се удвоили и са с близо една пета повече от случаите при жени. Подобно и по отношение на сифилиса – там общият брой случаи е нарастнал още повече – със 76%, като през всяка от тези 5 години около 60% от новодиагностицираните са били мъже, упражняващи (и) хомосексуален секс, където смяната на „партньорите“ се измерва с няколко-месечната трайност9,10 на „влюбванията“.

И наистина, половите ни взаимоотношения са само малка част от общите ни взаимоотношения, но в същото време и една доста представителна част за принципната им основа – доколко отношението ни е консуматорско дори и спрямо хората около нас. В консуматорската нагласа липсва трайност, липсва дългосрочният поглед, а хоризонта на посвещението тотално изключва Божията вечност и е сведен до наличността на следващия „обект“ на интерес11,12. Заразата на средата и масовата култура се разпространява и сред родители, и сред деца, диагнозата е липса на отговорност във възпитанието, съчетана с липса на отговорност и в личните взаимоотношения, симптомите в зачестяващите полово-предаваните болести са налице, както и неправилното третиране на проблема – мерки по отношение на симптома, но не и на болестта, нито на цялостната личност.

За нас, пребъдвайки в Христа и в Православната църква като общност на изцеление, животът ни не може да не е живот на неизменно посвещение и възрастващи взаимоотношения13. Това се отнася също и за взаимоотношенията между родители и деца, както и между младите, приятелите им и потенциалните им спътници в живота. Способността ни да разпознаваме консуматорската зараза като диагноза на съвремието ще е от полза единствено при прилагане на правилните профилактични и терапевтични мерки, които се коренят в отговорността във взаимоотношенията и възпитанието, както и в благодатното влияние на общността.

 1. https://www.cdc.gov/nchhstp/newsroom/2018/press-release-2018-std-prevention-conference.html
 2. https://www.cdc.gov/nchhstp/newsroom/docs/2018/table-data-2018-STD-Prevention-Conference.pdf
 3. https://www.statista.com/statistics/241488/population-of-the-us-by-sex-and-age/
 4. Centers for Disease Control and Prevention. Tracking the Hidden Epidemics: Trends in STDs in the United States, 2000. Atlanta, Ga.; Centers for Disease Control and Prevention; 2001:1-31.
 5. 5. Farley TA, Cohen DA, Elkins W. Asymptomatic sexually transmitted diseases: the case for screening. Prev Med. 2003;36:502-509.
 6. https://www.nbcnews.com/health/health-news/disease-rise-back-school-will-include-condoms-one-big-maryland-n905561
 7. Wang T, Lurie M, Govindasamy D, Mathewes C. The Effects of School-Based Condom Availability Programs (CAPs) on Condom Acquisition, Use and Sexual Behavior: A Systematic Review. AIDS Behav. 2018; 22(1): 308–320
 8. https://www.cdc.gov/nchhstp/newsroom/2018/2018-std-prevention-conference.html#Graphics
 9. Nyitray AG, et al. Age-specific prevalence of and risk factors for anal human papillomavirus (HPV) among men who have sex with women and men who have sex with men: the HPV in men (HIM) study. J Infect Dis. 2011 Jan 1;203(1):49-57.
 10. Wall KM, Stephenson R, Sullivan PS. Frequency of sexual activity with most recent male partner among young, Internet-using men who have sex with men in the United States. J Homosex. 2013;60(10):1520-38.
 11. 1 Иоан 2:16-17
 12. Рим. 3:11
 13. Ефес. 4:1-16

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u9fqy 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...

Това е удивителен духовен закон: започваш да даваш това, от което сам се нуждаеш, и веднага получаваш същото двойно и тройно.

 

    Игумен Нектарий (Морозов)