Мобилно меню

4.1212121212121 1 1 1 1 1 Rating 4.12 (33 Votes)
fez.jpg Днес Пловдивски Митрополит Николай заяви за "Дарик Радио", че срещу него е извършен (цитирам буквално) "страшен грях". Повод за това изявление на владиката е било нахлуването в неговото жилище на журналист и оператор на телевизия "Скат".

Тук няма да коментирам нито "Атака", нито телевизия "Скат", нито о. Боян Саръев (през последните години и трите обекта за коментар все повече започнаха да се доближават и вероятно съвсем скоро ще достигнат точката на сливане). За мен Пловдивският митрополит наистина е в правото си да откаже на свещеник благословение за участие в политиката:

Свещеникът проповядва пред народа, свещеникът е изповедник, при него идват хора с най-разнообразни политически възгледи. За съжаление участието в политическата полемика не е безобидно, противопоставянето между различните каузи неусетно се просмуква в речта и всекидневието, много хора могат да бъдат отблъснати завинаги от Църквата заради по-непредпазливи думи или случайно изпуснати реплики на свещеника. Църквата обединява, не може да говориш от името на Църквата  в същото това време  да участваш в агресивна борба срещу "вразите на Родината". Понякога се налага да се прави избор от типа "или-или" - при който единствено правилната възможност е само една от двете алтернативи, но не двете едновременно.  Всички го разбираме, малко или много. Знаем: не напразно Васил Левски е хвърлил расото си.  Дори и Волен Сидеров го разбира, защото при последното си посещение в синодната палата той демонстративно свали значката си на "Атака".
 
Естествено, твърде любопитен е фактът, че националистите от една страна изгарят от желание да толерират Църквата, но в същото време си мечтаят това да бъде една тяхна си, послушна църква - твърде "национална" и твърде плоска (без вертикално измерение).  Но и за това не ми е думата.
 
Думата ми е за "страшния грях", който са извършили журналистите от телевизия "Скат". Влезли с камерата и снимали владишките устои. След това хулиганите от знаменитата кабеларка връчили на Негово Високопреосвещенство... фес!
 
Едно не се изясни от думите на Негово Високопреосвещенство: какъв е точно този "страшен грях". Смъртен, или простим?  Излиза, че ако журналистите нахлуят в жилището на един обикновен смъртен, това може би ще е обикновен грях, но ако нахлуят в митрополията - това ще да е смъртен грях?
 
Може пък и да е за добро журналисти да влязат в митрополитските покои. Защото Негово Високопреосвещенство няма от какво да се притеснява. Нито труп крие вътре, нито нищо! Знаем, че той  е монах-нестяжател, строг и към себе си, и към другите, едва ли журналистите от телевизия "Скат" са снимали рафтове с луксозни обувки, или пакет с кафе на цена 80 лева на масата. Уверяват ни, че всичко това е "предварително подготвен фарс", тогава какво страшно има, та нали фарсът трябва да е смешен, а не е страшен?

Нека дядо Николай почака момчетата и момичетата от телевизията на Сидеров да се поуспокоят малко, пък да ги покани самият той да снимат покоите му, нека да  им разясни доброжелателно позицията си и да им върне феса. А ако се окаже, че не разбират от приказка - да покани журналистите от някоя друга телевизия, за да бъде сложен край на тези пусти фарсове!
 
Ако ли пък не:  “Охрана са ми Господ и небесните ангели” - твърди владиката. Това разбира се е добре, но като стана дума за ангели - може би ще трябва в Пловдивската митрополия да бъдат назначени повече дякони и то желателно яки момчета.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/kqu6u 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...
Накажи душата си с мисълта за смъртта и като си спомняш за Иисус Христос, събери разсеяния си ум!
Св. Филотей Синаит