Мобилно меню

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (12 Votes)

IMG 0704Какво остава след един храмов празник? В случая – Свети Дух! Отново беше отбелязан храмовият празник на една от смолянските църкви. За 124-и пореден път! Преди век и повече как ли е било? Сега е, както и преди. Но е и различно. Хората се сменят, вярата остава. В тази църква „Свети Дух“ в края на Смолян, на изхода за Пампорово, прави впечатление, че пристигат хора от целия град. Заради Светата Троица и поради това, че храмът предизвиква някаква милост със скромността си, построен почти до скала, без внушителност и пищност. Но въздействащо именно с това. Камбанарията  е дървена, каквото почти не се среща другаде, затова е в списъка на културните ни забележителности. Храмът е подновен, но дворът му е стеснен, защото преди години общината неразумно е разрешила да се построи частна къща до самата църква.

Всеки празник носи свой дух. Хората се надяваме Господ да ни помага, да спаси нас и нашите семейства. Светият Дух да посети сърцата ни, да ни утвърди в свещените закони. Да слиза понякога и върху нас, обикновените хора. Надяваме се… и пак живеем по старому. Колко от нас след празника ще се върнем утре, вдругиден, през другата седмица пак с цвете и дар за църквата? Ще се смирим и ще се молим? Ще заведем децата си? Ще предложим труда си или някой лев за дообзавеждане на храма,  въздържайки се от излишни харчове за вкъщи?

Миряни, местни и гости, бяха изпълнили храма. Светата литургия отслужи архиерейският наместник архим. Висарион заедно със секретаря на архиерейското наместничество отец Запрян Шиков, служещ в храм „Св. Неделя“, отец Васил Маджаров от храм „Св. Николай Чудотворец” и домакина на празника отец Иван Марински, председател на църковното настоятелство на „Св. Дух“. Църковният хор  при  храма с диригент пианистката Мария Узунова с красиви песнопения озвучаваше  цялото служение и предаваше още по-голяма тържественост на празника. След светата празнична литургия се извърши литийно шествие около храма с иконата на Света Троица, водено от архимандрит Висарион. Отслужиха в двора на храма, както всяка година, водосвет за здраве и благоденствие на всички жители на града, а след това беше даден благословен обяд за здраве. Радостни хората се разотидоха.

Ще чакаме ли следващия храмов празник, за да дойдем пак?

Моменти от св. Литургия за празника:

IMG 0655

IMG 0692

Църковният хор на празнуващия храм:

IMG 0665

Богомолният народ:

IMG 0674

Водосвет в двора на храма:

IMG 0710

IMG 0712


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9hxqy 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...
Душо моя, търси Единствения... Душо моя, ти нямаш никакъв дял със земята, защото ти си от небето. Ти си образът Божи: търси своя Първообраз. Защото подобното се стреми към подобно.
Св. Тихон от Воронеж