Мобилно меню

4.6056338028169 1 1 1 1 1 Rating 4.61 (71 Votes)

untitledВ съвременния български тълковен речник първото значение на думата “цинизъм” е: Нагло поведение или отношение, изразяващо пренебрежение към моралните норми. Само от едно такова твърдение можем да изведем няколко неразрешими въпроса: кои и какви са моралните норми днес, какво точно означава нагло и как отношението може да се определи като нагло? Това че в Нови хан, в едно и също населено място например съжителстват една къща на суетата, събрала вътре хора, на които им се плащат стотици хиляди, за да стоят там, и един приют за бездомни и бедни хора, събрал в себе си около двеста несретници без избор, повечето от които деца, и чието съществуване е застрашено от глад – това цинично ли е? Тези в къщата на суетата имат ли отношение към тези от приюта? Едва ли. Между себе си вътре в тая суета те може и да проявяват нагло поведение или отношение, не им следя изявите. Но те по никакъв начин не са свързани с хората от приюта, единственото им общо нещо е тяхната физическа близост, всички тия странни събития се разиграват в Нови хан. Какви са моралните норми за хората от къщата с камерите и какви са те за отец Иван? Ако ги съпоставим, което е некоректно спрямо жестоката действителност, можем да установим как моралните норми на отеца са абсолютно пренебрегнати от участниците в телевизионното шоу.

13 nПриютът е останал без храна и няма запаси за зимата. Надницата на един само участник от шоуто може да спаси положението на приюта. Но на никой от тия участници и още по-малко на техните режисьори зад камерите не му дреме, че хей така си съществува и разцъфтява подобен контраст.

Не съм социалист и не смятам, че бизнесът е нещо лошо. Но когато една американска позавяхнала женска си тръгва от България след тридневно участие в шоуто в същата тая къща, която е толкова близо до оня приют, с хонорар, равен на тригодишния бюджет на приюта, това вече не е бизнес. Не е и цинизъм - изясних, че съпоставянето е спекулативно от моя страна и двете явления са си просто две отделни лица на времето ни.

И така, след като не знаем, как да назовем гнусната близост на няколко милиона грешни пари с глада и мизерията, ще се примирим с определението абсурд. Срещу тая дума в речника пише “безсмислица, нелепост”. Наистина, тоя контраст не крие никакъв смисъл и даже подсмисъл, просто заявява – няма смисъл. Едните ще се задавят с парите си. Другите ще преглъщат на сухо. Няма смисъл. Едните ще чешат телевизионните красти, ще демонстрират колко жалки и без-образни можем да бъдем. Другите ще зяпат с празни стомаси, дали леличката нещо им е сготвила днес и също ще ни показват – същото, колко жалки и без-образни можем да бъдем. Няма смисъл.

Вторият синоним на “абсурд” е “нелепица”. Произлиза от старата славянска дума лепота – красота. Нелепица значи некрасота. Тоест грозота.

{kunena_discuss:0}


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/36rh8 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...
Всеки ден вие полагате грижи за тялото си, за да го запазите в добро състояние; по същия начин трябва да храните ежедневно сърцето си с добри дела; тялото ви живее с храна, а духът – с добри дела; не отказвайте на душата си, която ще живее вечно, онова, което давате на тленното си тялото.
Св. Григорий Велики