Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)
На днешния ден преди четиридесет и две години светът втрещено става свидетел на убийството на американския президент Джон Ф. Кенеди – един черен ден в историята на САЩ. Същия ден почти незабелязано си отиват и други двама бележити мъже. В Лос Анджелос умира британският писател Олдъс Хъксли, автор на мрачният футуристичен роман със световна известност "Прекрасен нов свят". В своя дом в Оксфорд умира и К. С. Луис – един от най-влиятелните християнски автори на миналия век.

jfk.jpg
Днес историците продължават да спорят за значимостта на кратката кариера на Кенеди. Приживе той постига небивала популярност по целия свят. Идеологията зад живота и политиката му е уж привидно християнска, а всъщност е модернистично хуманистична и набляга на "хоризонталната" социална активност, вместо на "вертикалната" връзка с Бога.

huxley.jpg От своя страна Хъксли прозорливо набелязва дълго преди мнозина други злокобната траектория в развитието на биотехнологиите. Докато Джордж Оруел в своята антиутопия "1984" описва света като потънал в брутално тоталитарно робство, в своя "Прекрасен нов свят" Хъксли предвижда, че човечеството може така да бъде програмирано и кондиционирано, че самичко да прегърне безразсъдно робството си. С всяко изминало десетилетие тази основна идея в книгата му започва да изглежда все по-правдоподобна. Религиозните убеждения на Хъксли са пантеистични – от типа, който днес бихме определили като Ню Ейдж.

csl_1.jpg За разлика от тях, Луис не се опитва да бъде новатор. Вместо да оригиналничи, той избира да се опре на традиционните учения на християнството и единствено от гледна точка на тях да търси осветляване по въпросите за смисъла на живота, на вярата и на общението с Бога. И естествено, приближавайки се повече до Твореца, Луис се приближава повече и до същността на творчеството. Именно затова представянето на традиционните теми в произведенията му се отличава с истинска и жива творческа оригиналност.

Изтеклите от 1963 година десетилетия бавно, но необратимо отмиват популярността и славата на Дж. Ф. Кенеди и Олдъс Хъксли. Разкритията относно присъщата на Кенеди безнравственост подронват значимостта му и като историческа фигура. Към края на живота си Хъксли пък се отдава на наркотиците и насърчава последователите си да пренебрегват смъртта до последно, а когато вече не могат да я пренебрегват, да се натъпчат с опиати и да я предизвикат в безпаметността на свръхдозата.

Луис от своя страна, държи на мъжеството във вярата и упованието му в Спасителя не рухва дори и в тежкия срив, последвал смъртта на съпругата му. Според него в Христос се е появил нов вид човек, а новият живот, изявен в Него, трябва да се изобрази и във всеки от нас.

Колкото и да са равни пред смъртта тези трима мъже, признателността и влиянието им върху техните аудитории изглежда им отделят съвсем различни места в йерархията на днешните примери. Да видим как това ще се промени в бъдещето.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/kqu98 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...
Човек може да изглежда мълчалив, но ако сърцето му осъжда другите, то той бърбори неспирно; друг обаче може да говори от сутрин до вечер и все пак да бъде истински мълчалив, т. е. да не казва нищо безполезно.
Авва Пимен