Мобилно меню

4.8823529411765 1 1 1 1 1 Rating 4.88 (34 Votes)
IMG_0059_1.JPGМоже би така е трябвало да стане. Навярно има някакво логическо исторически обосновано обяснение. Със сигурност някой знае как и защо се е стигнало до тук. И все пак е тъжно. Да гледаш разрушението, да слушаш хората, да виждаш как последните чакат смъртта, а синовете им притъпяват мислите си с ракия менте в тенекиената кръчма на селото и също чакат смъртта. Не ме интересуват логическите обяснения. Не ме интересуват мненията на всички специалисти. За какво са ми, щом не мога в тези храмове дори да запаля свещичка? Събираме пари за нови. Дано ги построим. А старите ще се превърнат в археология. Имало едно време хора. Имало едно време християни, които се събирали в тези храмове, за да служат на Бога, събирали се в тези читалища, за да научат нещо ново, водели децата си в тези детски градини. Днес вече няма нищо. Нищо. Няма.


Село Благоево, Разградско, дворът на църквата, камбанарията и читалището.

И самата църква.

Катинарът отдавна е заключен.

Ето го обяснението.

Детска градина в село Комарево, Белослатинско.

Последното пътуване...

... и покой.

След погребението ще се намери и за него нещо.

Читалището в село Комарево, Белослатинско.

И църквата в селото.

Читалището в село Тлачене, Белослатинско.

И църквата в селото.

Така е то. Тихо е в тези села. Само птичките напролет задават онзи въпрос, който съдържа всички въпроси накуп: „Пиюк? Пиюк?“. Хилядите села в България. Какво значи „родина“? Къде ни е родината - в мръсните градове ли? Къде е бъдещето на тая родина?

Сградите са за хората. А хората ги няма. Знам си го това. Но ми е тъжно. И при толкова много смърт ми идва само да кажа „Бог да прости!“...


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/kqwc9 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

Смирението е единственото нещо, от което имаме нужда; когато има други добродетели, човек все пак може да падне, ако няма смирение; със смирението обаче човек не може да падне.

Герман Атонски Стари