Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (39 Votes)
00Лошо с тая Европа! Много лошо! Вече и да псуваш на майка няма да можеш – в най-добрия случай ще трябва да псуваш на родител! И не трябва да се прави разлика – на мъжки или женски родител, защото това вече ще е дискриминация спрямо въпросния пол (не смея да кажа кой пол, понеже и там ще ме обвинят в дискриминация!). Правилно и справедливо, нали? В крайна сметка, европейци ли сме или напротив (това напротив е друга тема, сега няма да я обсъждаме)!

Между нас казано, въпросът с псуването не ме вълнува: баща ми не псуваше, мама – хич, така че не се научих да псувам, както не се научих и да пуша (е, всеки си има някакъв недостатък, та и аз така). Лесно ще понеса забраната или промяната – да минем от майка на родител. Ще свикне лесно и внучката ми, дето сега тъкмо се учи да казва "мама-мама" - до 2-3-5 месеца със сигурност ще може да артикулира и "родител-родител".

Но като (конституционно) традиционен православен ми е доста проблематично това с молитвите, които от малък съм научен да си казвам, особено „Отче наш”. Сега няма вече как – всеки европейски християнин ще трябва да казва „Родителю наш”. Е, поносимо е, нали? В крайна сметка ние трябва да степенуваме приоритетите си и европейските, то се знае, са на първо място, на второ са националните, а личностно-религиозните – някъде на последно. То според някои и това им е много, но нейсе...

Само си мисля следното: ще трябва да направим един обучителен семинар с участието на представители на представителството на Европейския съюз в България, на Народното събрание на Ребулика България (най-висшата власт у нас, ако не знаете), на Българската академия на науките (ако вече не са я закрили хептен!), на Българската православна църква – Българска патриаршия, на Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” (не ща да унижаваме св. братя Кирил и Методий с техния университет в Търново, все пак св. Климент е младши спрямо тях) и на 6-5 медии (преди всичко на портала „Двери.бг”, защото синодният ще разбере за проблема едва след съответното становище на Св. Синод на есенната сесия, ноември-декември т. г.), така че на най-отговорно национално-православно равнище (световността си Двери ще я преглътнат) да се определи, как да започва най-разпространената молитва „Отче наш”. Защото не си мислете, че като кажете в скришната си стая (Мт 6, 6) „Родителю наш”, вие сте вече лоялни европейски ситизени (е, граждани, ако толкоз държите!). Защото все пак „родител” е дума от мъжки род и ето ви – дискриминацията пак проличава, ама съвсем!

Така че – за вас майтап, за мене истина – проблемът си остава. И е нужно да се реши на най-високо равнище като тези за цената на газа, водата, тока, магистралите, контрабандата и така нататък. И не смятайте, че съм толкова късоглед. Защото, щом се реши с „Отче наш”, ще се реши и с рода на Бога, и на всички други мъжко-женски работи. Между нас казано, ако казваме „Бога”, донякъде решаваме въпроса и с родовете: едни (по-старомодните) ще си мислят това висше Същество в мъжки род, а пък други (по-безхаберно образованите) ще си го мислят в женски род и така ще се постига някакъв поне баланс, докато някой не измисли най-доброто, което аз вече днес измислих, но от скромност не съм го обявил още. Защото искам първо да го регистрирам в Европейската комисия, може пък да платят някое и друго евро, амчи така де!


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/kquyy 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...
Когато някой е смутен и опечален под предлог, че върши нещо добро и полезно за душата, и се гневи на своя ближен, то очевидно е, че това не е угодно на Бога: защото всичко, що е от Бога, служи за мир и полза и води човека към смирение и самоукорение.
Св. Варсануфий Велики