Мобилно меню

4.6521739130435 1 1 1 1 1 Rating 4.65 (23 Votes)
Vidrare_church.jpgОгромната възрожденска църква „Св. Петка” в с. Видраре, Тетевенско, която някога на празници е побирала цялото население, сега тъне в мрак и прах. Западно от нея се издигат няколко надгробни паметника, един от които е по-стар. Върху плочата е издълбан силуетът на свещеник с калимавка и малка брадичка, както и дълъг оплетен надпис. Това е едно от малкото запазени материални свидетелства за земното житие-битие на известния в този край свещеник Георги Даков Тутмаников – известен не с броя на литургиите си, а с мащабната си революционна дейност.

Той е роден в махала Беляновец или Тутманици на съседното с. Джурово през 1844 г. Израства като буйно дете и е изпратен да учи във Видраре, Етрополе и Ловеч. Съвсем млад, през 1860 г. Георги се оженва за Цона Панова от Видраре. У потомци на поп Георги открихме и неговия Вечен календар, издаден през 1850 г., в който той вписва раждането и смъртта на повечето си деца. Остават живи само две момчета. През 1867 г. епископ Иларион Ловчански ръкополага Георги за енорийски свещеник. Но вместо спокойна и сигурна служба съдбата отрежда на нашия герой съвсем друга участ.

 

И рече старецът...

Това е удивителен духовен закон: започваш да даваш това, от което сам се нуждаеш, и веднага получаваш същото двойно и тройно.

 

    Игумен Нектарий (Морозов)