Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

3По случай 25-годишнината от създаването на хора за църковни песнопения "Иван Попвасилев" в гр. Смолян диригентката Златка Маргаритова, музикален специалист, организира поклонническо пътуване до три манастира. Това се оказа добър начин хористите да отбележат годишнината и да се поклонят в три свети обители с древна история.

Първият манастир, който се намира до с. Златна ливада, на 15 км. от гр. Чирпан, се смята за една от най-древните в Европа и носи името на св. Атанасий Велики, Александрийски архиепископ. Това е действащ девически манастир, построен в близост до древен път: Константинопол- Сердика. Според някои исторически сведения св. Атанасий основал манастира, когато пребивавал в българските земи във връзка със Сердикийския събор (343 г.).

Мястото, където е създаден манастирът, е не само кръстопътно. То се намира в подножието на важна крепост, чиито останки се виждат и днес над св. обител край река Марица. Недалеч от манастира в скалата са издълбани пещери, обитавани в древност от подвижници. В св. обител се пази египетската икона на св. Атанасий, подарена през 2003 г. от Александрийския патриарх Петър VІІ, който посещава манастира една година преди трагичната си смърт. Сред реликвите на св. обител е и копие на Реймското евангелие. Манастирът е разрушаван и съграждан отново. По време на комунизма първоначално обителта е превърната в обор, но по-късно е възстановена като монашеска обител. През 80-те години, по идея на Людмила Живкова, е издигната новата голяма сграда (до старата). В обширния двор се отглеждат редки видове дървета, както и екзотични декоративни храсти.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (39 Votes)

На жълтомедийния хоризонт се пръкна ново сайтче, лакомо за внимание и придобиване на популярност. Веднага започна да си търси публика и реши да се пробва, като пусне скандал с някой от «по-висшите» в Църквата. Схемата е известна: омаскарява се някой духовник колкото може по-долнопробно и работата е свършена. Почва се броенето на посещенията и доволното потриване на дребнодушните ръчички. А че написаното смесва името на един човек със снимка и действие на съвсем друг човек – голяма работа… Манипулацията да тече, хората са прости и няма да се усетят.

За какво конкретно става дума ли? За опит да се опетни името на Браницкия епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит, и да се обвини... във връзки с мафията (!?) чрез смесването на неговото име с компроматна снимка на съвсем друг човек - скандално известния архимандрит Харалампи. Т. нар. «редактори» разчитат, че публиката няма как да познава всички духовници в БПЦ. Това явно е достатъчно, за да може две личности манипулативно да се смесят в една и издънките на известния с връзките си с ъндърграунда Харалампи да бъдат приписани на епископ Григорий. Вижте сами:

4.8 1 1 1 1 1 Rating 4.80 (45 Votes)

picnic-parkЛято е. В Англия съм от неотдавна със семейството си. Ако ме питате къде сме – живеем на трийсетина минути източно от Лондон. В България имах отчайващо напрегната работа и сладникавото спокойствие на Есекс ме стъписа за дълго. Помня, подобно чувство изпитах и преди 17 години, когато за пръв път поех топлото, стегнато в пелена телце – детето ми. Сякаш беше твърде хубаво, за да е за мене. Сега ококореното ми чедо, вече мъж, заминава да учи надалеч. Мислех, че съм подготвена за момента, когато ще напусне дома, ала някаква тревога без име сви гнездо в душата ми там, където преди години се гушеше малкото ми момче.

Но нека най-сетне разкажа за този мой пикник в Есекс. Не искам да съм куковичето, дето ще пусне своето яйце на страха в ума ви, затова ще го опиша, както си беше. И нека всеки сам реши има ли повод за размисъл и тревога, или няма защо да се връзвате на мене, случайния минувач.

…Пладне е. Пред мене е обширен, подреден парк, щедро огрян от слънчевите лъчи. Фонтани от цветни лехи, докъдето стига погледът. Сладки ухания, носещи се от знайни и незнайни растения със заплетени латински названия. Заплетен е и езикът на хората, за които е цялото това ботаническо изобилие. Жителите на Есекс, известни с превзетия си, маниерен говор, са наизлeзли от солидните си домове. Иначе засукани хора, те са трогателно непосредствени, щом срещнат парка. Жените сръчно бъркат в големи кошници, препълнени със сандвичи, плодове и гумирани одеала. Досущ като магьосници те вадят из ръкавите и полите си хартиени чаши и чинии, топки на точки, раирани столове, палатки, а миг след това всичко е наредено върху меката морава и новопристигналото семейство се слива с останалите: цивилизовано бяло племе, дошло да се поклони на едничкия си бог – безгрижното удоволствие.

4.5428571428571 1 1 1 1 1 Rating 4.54 (35 Votes)

СимпсънЗлорадство.

Така се нарича една черта, която много презирам и ме е много срам от нея. Чета коментарите и слушам разговорите в големия град примерно за Гърция. И в 90 процента долавям злорадство.

„Ха така – ама ей сега ще си платят сметката. Щото те са яли и пили (повече от три десетилетия, което безспорно си е постижение) на вересия, а ние не сме“.

Понякога се чудя, включително и на мислите, които си позволявам да споделям тук... Дали има изобщо някакъв смисъл.

Защото проповедта не е дума. Милосърдието не е автотренинг или йога, или някаква завъртяна философска бръщолевина на Дънов.

Какво повече да добавиш?

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

2 MG_3699_0-600x420Разговор с Виктор Потапов, предстоятел на храм “Св. Йоан Предтеча” във Вашингтон, САЩ, клирик на Руската православна задгранична църква, за реакцията на православна Америка на легализацията на еднополовите бракове в САЩ.

- О. Виктор, разкажете как православните в Америка се отнесоха към решението на Върховния съд на САЩ да узакони еднополовите бракове на цялата територия на страната?

- Настроението ни, честно казано, е траурно. Никой от нас разбира се, не е изненадан от станалото, ние знаехме, че мнозинството във Върховния съд ще гласува “за” разрешението да се сключват еднополови бракове. Всичко това не е нещо ново, то започна много отдавна, а преди повече от година Върховният съд на САЩ обяви за незаконен закона “За защита на традиционния брак”. И ето го днес резултата.

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...
Когато някой е смутен и опечален под предлог, че върши нещо добро и полезно за душата, и се гневи на своя ближен, то очевидно е, че това не е угодно на Бога: защото всичко, що е от Бога, служи за мир и полза и води човека към смирение и самоукорение.
Св. Варсануфий Велики