Мобилно меню

4.9 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (40 Votes)

Starozagorsky CyprianС две думи казано: трудна работа. Не че работата е толкова трудна, но когато няма резултати и нищо не произлиза от такива комисии, обикновено така обобщаваме.

През последните години се нагледахме на... липсата на резултати на множество синодни комисии. Те се съставят по сериозни въпроси, но за съжаление отношението към завършване на работата на комисията с някакъв резултат е в значителна степен несериозно. Спомняте ли си резултати от комисиите за поведението на този или онзи епископ, станал скандално известен пред цял народ с деянията си? Или за някакви монаси, които били такива или онакива, но... няма решение по нито един от въпросните случаи.

В последните 1-2 месеца отново две комисии показаха правилността на наблюдението: ако искаш една работа да не се свърши, повери я на комисия!

Без да коментираме дали въобще трябваше да се проверяват видинските избори за епархийски избиратели (защото те едва ли са били по-нередовни от изборите в други епархии) и ако се проверяват, защо се проверяват, факт е, че се направи синодна комисия по въпроса. Тя е с председател Старозагорски митрополит Киприян. Но едва след около месец и половина от определянето на състава на комисията тя „намери време“ да отиде във Видин и да установи, както се разбра от изтекла информация, че всъщност нарушения няма (виж горните скоби!). А уставът на БПЦ е ясен: избор за нов митрополит трябва да се направи в тримесечен срок. Само че уставът не се спазва сам, трябва някой да го спази. И най-жалкото е, когато това не се прави от членовете на синода. Така изборът за видински митрополит ще се отложи за догодина. Разбира се, това неспазване на устава не е прецедент, но нали всеки път го изстрадваме с надеждата: дано да е за последен път. Да, ама не!

Друга комисия пак беше съставена (в почти същия състав) за проучване на възможните ходове на ръководството на БПЦ по искането на ръководството на МПЦ за предоставяне на автокефалия, където беше намесен и въпросът за майката-църква на МПЦ. Св. Синод на БПЦ заяви пред държавници, политици и медии, че е заинтересован да разгледа щекотливия въпрос. Затова беше нормално нещата да се задвижат, да се използва за съответните сондажи и отиването на многобройна делегация в Москва, където се събраха да празнуват глави и представители на всички поместни православни църкви без някаква натоварена програма, та ако ще правим нещо по „македонския“ въпрос, да го направим като хората. Но преди заминаването председателят на синодната комисия (пак Старозагорски Киприян) заяви пред телевизия с национален обхват, че до отпътуването комисията нямало да се събере. Сигурно защото стягането на куфарите е изисквало много време...

Сега вече делегацията трябва да се е върнала от лежерното пътуване, дано и комисията намери време да се събере и да се напъне да свърши някаква работа. Та дано се опровергае или поне се разклати истинността на приказката за комисията и несвършването на работата.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uawwp 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...
Накажи душата си с мисълта за смъртта и като си спомняш за Иисус Христос, събери разсеяния си ум!
Св. Филотей Синаит