Мобилно меню

3 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (11 Votes)

 DSC2990Най-големият поклоннически път в България, наречен неслучайно „Рилският Чудотворец“, ще поведе вярващите за седми пореден път по пътя от София към най-големия манастир на територията на страната – Рилската света обител, където днес се съхраняват мощите на най-почитания български светец – св. Йоан Рилски. 

Шестдневният поклоннически маршрут е не просто път на поклонника, а едно съпреживяване на завръщането на мощите на Рилския светител – събитие, случило се преди повече от 500 години.

Поклонническият път „Рилският Чудотворец“ ще започне на 1 август, в 9:00 ч., в старинния столичен храм „Св. София“ с Божествена Св. Литургия. 

Маршрутът на поклонническия път ще премине през три от най-красивите български планини - Витоша, Верила и Рила. През петте дни на прехода до манастира участниците ще изминат пеша повече от 100 км., като нощуват на палаткови лагери в района на различни населени места. На петия ден от пътуването групата ще достигне Рилската света обител, където ще се поклани на мощите на св. Йоан Рилски, а на следващия ден ще взимае участие в Литургията по случай Преображение Господне – един от най-големите християнски празници през лятото.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

PlakatНа 11 юли (понеделник) от 18.30 ч. в Нова конферентна зала на СУ „Св. Климент Охридски“ (северно крило на Ректората) ще бъде представено изданието “Паламика” на проф. Георгиос Мандзаридис, книга за живота и богословието на св. Григорий Палама.

„Обръщайки се към богословието на Палама, намираме една автентична форма на Православието, която, без да пречи на изблика на нови форми на нейното живеене и изразяване, представлява истинен показалец и водач за живота на Църквата и нейното богословие“, пише самият автор.

Излизането на „Паламика“ на българския книжен пазар е добър повод за дискусия по темата за същността на исихазма, за съхраняването и динамиката на Православното предание, за духовната ценност на монашеския опит и т.н.

Участници в представянето ще бъдат: преводачът на книгата доц. д-р Светослав Риболов, нейният редактор доц. д-р Мариян Стоядинов, проф. дфн Калин Янакиев и проф. д-р Иван Христов.

Организатори на събитието са: Издателство “Омофор” и Център за изследване на Патристичното и византийско духовно наследство.

3.5333333333333 1 1 1 1 1 Rating 3.53 (15 Votes)

76019 189199867921033 2070242261 nФондация “Диалог и милосърдие” организира курсове по италиански език за студенти и богослови в Южна Италия. Фондацията има сключени споразумения с университетските общности в Калабрия, Реджо Калабрия, Катанзаро, Косенца, както и в Катания и Месина в Сицилия, и се специализира в преподаването на италиански език и запознаване с християнската история на Южна Италия.

В изпълнение на тези дейности фондация “Диалог и милосърдие” си сътрудичи и с други неправителствени организации от Италия, като основни партньори са: Асоциацията "Православни в Калабрия" и Асоциацията "Св. Кирил и Методий - Йоан Павел Втори".

Проектът “Езиково обучение в Италия” дава възможност на български студенти и интелектуалци да специализират в Италия.

Програмата за езиковото обучение включва:

3 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (9 Votes)

800px Monastero lato ristrutturatoОт 1 до 15 август в рамките на проект "Езиково обучение" ще се проведе поклонническо пътуване по местата на византийската християнска история в Южна Италия. 

Пътуването се организира от фондация “Диалог и милосърдие” и Асоциация “Православни в Калабрия” съвместно с партньорите им в Калабрия и Сицилия.

Проектът цели да запознае намясто български студенти и християни  с богатата история, културни обект, архитектурни паметници и съвременно състояние на Южна Италия.

4.8333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.83 (12 Votes)

FB IMG 1466545274240 2Eдин млад човек и добър християнин – Недялко Петров от гр. Ловеч – е изправен пред изпитанието на тежката диагноза: рак на стомаха. Средствата, необходими за неговото лечение, не са по силите му и затова се обръщаме към всички хора с добри сърца, със зов за помощ.

Нека всеки от нас според възможностите си подаде ръка на Недялко, за да може да се осъществи необходимата му животоспасяваща операция!

Като постъпим така, ще бъдем истински Христови последователи и наистина ще се уподобим на нашия Господ Иисус Христос, Който призовава всички Свои ученици към дейна любов и към милосърдие. И ще бъдем и ние от Него помилвани!

Средствата, дарявани за операцията на Недялко Петров, се набират по следната сметка:

IBAN: BG03RZBB91551048037100

BIG: RZBBBGSF

Титуляр на сметката е Анелия Николова Петрова.

 

 

И рече старецът...

Блажен оня човек, който е достигнал състояние на бодърстване или се бори да го постигне: в сърцето му се образува духовно небе – със слънце, луна и звезди.

Св. Филотей Синаит