Мобилно меню

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (12 Votes)

Sv GrigoriiВ края на януари Църквата чества паметта на трима велики отци, които поставят основите на православното догматично богословие – св. Василий Велики, св. Йоан Златоуст и св. Григорий Богослов (наричани Свети Трисветители). По този повод, няколко дни преди техния празник, на 30 януари, столичната енория към храм „Рождество Христово“ и Поклонническият център „Св. Йоан Рилски“ към Софийска митрополия, с благословението на Негово Светейшество патриарх Неофит, организират поклонение до мощите на св. Григорий Богослов (329 - 25 януари 390 г.), които се покоят в Неа Карвали, близо до Кавала (Гърция).

Св. Григорий Богослов е патриарх на Константинопол, един от кападокийските св. отци, който допринася изключително много за точното изясняване на православното учение за Светата Троица. Паметта му се чества самостоятелно на 25 януари, когато в Неа Карвали се стичат християни от цялата страна. Неговите св. мощи са пренесени от родната му Кападокия от малоазийски гръцки бежанци през 1924 г. при размяната на населението между Гърция и Турция. Почти веднага в Неа Карвали е издигнат храмът, където сега се покоят неговите св. мощи. Там се съхранява и църковната утвар от стария храм в Карвали в Мала Азия, където векове наред е лежало тялото на великия Константинополски патриарх.

Повече за живота и огненото слово на св. Григорий Богослов може да прочетете в статиите: Св. Григорий Богослов за състоянието на Църквата през 4 век и Св. Григорий Богослов: За мен самия и за епископите.

Това е поредното пътуване, организирано от софийска енория и Поклонническия център „Св. Йоан Рилски“ към Софийска митрополия. Основната цел на поклонническите пътувания е не само да се даде възможност на участниците да се поклонят на общоправославни светини, но и да се спомогне за опознаването на хората в енорията. Пътуванията, в които участват и енорийски свещеници, както и православни богослови, се превръщат в образователни пътешествия, по време на които участниците научават много неща за православната вяра и историята на нашата Църква. Свещеници, участвали в мисионерската инициатива на Софийска митрополия, споделят, че по този начин към църковния живот в техните енории са привлечени нови хора, семейства, открили за себе си красотата на православния духовен живот.

Дати на пътуването до Неа Карвали:

27.01.2018 – 28.01.2018 г.

Цена: 100 лв, за деца 60 лв.

I-ви ден (27.01.2018, Събота):

341 1665Тръгване в 6:00 ч. от метростанция „Опълченска“. Отпътуване към граничен пропускателен пункт Кулата-Промахон. Поклонение в манастира „Св. Богородица Икосифиниса“ (бълг. Косиница) на планината Пангей, Драмска митрополия. В манастира се пази чудотворната икона на Пресвета Богородица Икосифиниса и множество св. мощи. Отпътуване за Кавала и Неа Карвали, селище в района на гр. Кавала. Кратка обедна разходка в Кавала – градът, в който св. ап. Павел за пръв път стъпва на европейска земя. Отпътуване за селцето Неа Карвали (на 10 км. от гр. Кавала). Поклонение и молебен при мощите на св. Григорий Богослов в едноименния храм. Отпътуване за древния град Филипи с посещение на баптистериума „Св. Лидия“ (на снимката). Придвижване към българската граница. Пристигане в гр. Гоце Делчев вечерта. Настаняване в хотела. Вечеря. Нощувка.

II-ри ден (28.01.2018, Неделя):

Света Литургия, в гр. Гоце Делчев или в Хаджидимовския манастир „Св. вмчк Георги Победоносец“ (15 км. от гр. Гоце Делчев), построен на мястото, където по чудесен начин е открита чудотворната икона на св. вмчк Георги Победоносец, пазена в манастира. Отпътуване за София. Пристигане вечерта.

Водач и лектор: д-р Венцислав Каравълчев

m r Ikosifinisa

Манастирът на св. Богородица Икосифиниса

Kavala

Кавала – първата проповед на апостол Павел на европейска земя

monastiriaB agios grigorios nea karvali1

Манастирът на св. Григорий Богослов в Неа Карвали

 Ai grigoris 2013 01 1

Опашката поклонници от цяла Гърция в деня на успението на св. Григорий Богослов 25 януари

m r Hadzhi Dimovo

Манастирът „Св. Георги“ в Хаждидимово


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uadrf 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...
Накажи душата си с мисълта за смъртта и като си спомняш за Иисус Христос, събери разсеяния си ум!
Св. Филотей Синаит
   

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.