Мобилно меню

4.4285714285714 1 1 1 1 1 Rating 4.43 (7 Votes)

 

229 n

На 6 май в столичния храм "Рождество Христово" в кв. Младост ще се проведе беседа на тема "Кръстът на страданието. Примерът на праведния Йов и св. великомъченик Георги". Въпросът за страданието е един от фундаменталните в християнството. Кръстът на Голгота е камък за препъване на мнозина още от времето на земния живот на нашия Спасител и чак до наши дни. Човешкият разум се бунтува срещу страданието и всячески отказва да го приеме - оправдан ли е този бунт, има ли своите основания човешкият копнеж за радост и щастие още тук и сега, а не само в един бъдещ век, когато "ще бъде изтрита всяка сълза" (Откр. 21:4).

Към тези въпроси ще погледнем през примера на живота на старозаветния праведник Йов - превърнал се в символ на праведния страдалец, и чрез жертвата на мъчениците, чийто подвиг е предизвикателство към човешката логика и представи за справедливост.

Заедно с лектора Златина Каравълчева и свещ. Симеон Змейков ще търсим отговор на въпросите: Защо страдаме? Наказание ли е страданието в този живот и може ли да ни отмине горчивата му чаша? Всеки има своята Голгота, но не ни ли липсва опитът на Възкресението? И в крайна сметка: къде е нашият Бог - в тихото пристанище на мира и радостта или в бурята на изпитанието? А ако претърпим корабокрушение - и там ли е Бог?

Начало на беседата: 16.00 ч.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wyyhr 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

Който следва Христа в самота и плач, е по-велик от оня, който слави Христа в събранието.

Св. Исаак Сирин