Мобилно меню

4.4285714285714 1 1 1 1 1 Rating 4.43 (7 Votes)

b6e8dca2b32b9c3c40bdea3f57d050f2В събота, когато Църквата отбелязва отданието на празника Богоявление, в столичния храм "Рождество Христово" в Младост III ще се проведе беседа на тема "Богоявление - явяването на Светата Троица". През погледа на ранните св. отци ще погледнем на дълбокия смисъл на този празник и ще търсим отговор на въпроса защо Църквата е нарекла така кръщението на Иисус Христос във водите на р. Йордан, защо се кръщава Той от човешки ръце, сякаш криейки Своята божественост, "облечен в човешка плът и покрит с божествена тайна" (св. Иполит Римски).

В църковния празничен календар големите християнски празници, какъвто е Богоявление, се честват в продължение на осем дни. Последният празничен ден се нарича "отдание на празника". Богоявление е един от първите християнски празници, които започват да се честват в продължение на осем дни, редом с Пасха и Петдесетница. 

Начало на беседата 16.00 ч. в енорийския център на храма. Беседата ще води д-р Златина Каравълчева заедно с енорийските свещеници. 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wfq8p 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...
Човек може да изглежда мълчалив, но ако сърцето му осъжда другите, то той бърбори неспирно; друг обаче може да говори от сутрин до вечер и все пак да бъде истински мълчалив, т. е. да не казва нищо безполезно.
Авва Пимен

   

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.