Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

PlakatНа 11 юли (понеделник) от 18.30 ч. в Нова конферентна зала на СУ „Св. Климент Охридски“ (северно крило на Ректората) ще бъде представено изданието “Паламика” на проф. Георгиос Мандзаридис, книга за живота и богословието на св. Григорий Палама.

„Обръщайки се към богословието на Палама, намираме една автентична форма на Православието, която, без да пречи на изблика на нови форми на нейното живеене и изразяване, представлява истинен показалец и водач за живота на Църквата и нейното богословие“, пише самият автор.

Излизането на „Паламика“ на българския книжен пазар е добър повод за дискусия по темата за същността на исихазма, за съхраняването и динамиката на Православното предание, за духовната ценност на монашеския опит и т.н.

Участници в представянето ще бъдат: преводачът на книгата доц. д-р Светослав Риболов, нейният редактор доц. д-р Мариян Стоядинов, проф. дфн Калин Янакиев и проф. д-р Иван Христов.

Организатори на събитието са: Издателство “Омофор” и Център за изследване на Патристичното и византийско духовно наследство.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/w8434 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

Не търси съвършенството на закона в човешките добродетели, защото в тях няма да го намериш съвършен; неговото съвършенство е скрито в Христовия кръст.

Св. Марк Подвижник