Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (19 Votes)
Броени дни ни делят от Великден. От днес започва т.нар. Страстна седмица, посветена на страданията на Христос, наричана още Велика или Свята. Всичко в църковната традиция за този период се стреми да усили вниманието на вярващите, да им  помогне да осмислят според силите си случилото се преди 2000 години в Йерусалим. В древната Църква постът през тази седмица ставал особено строг - допускала се само суха храна (ксерофагия), тоест неварена, развлеченията се преустановявали, както и съдебните дела, а на много места имало практика да се освобождават пленници. Богослуженията са толкова наситени с послания, че би било жалко да не станем участници в църковните молитви през тези дни.

св. ЙосифВ богослужението на Великия понеделник се разказва за старозаветния патриарх Йосиф, продаден от братята си в Египет - като предобраз на Христос, предаден от хората, които не Го познаха, не понесоха присъствието Му сред себе си и Го убиха. За централна притча през този ден Църквата е установила притчата за безплодната смокиня - като символ на душата, която не принася духовен плод.

На Велики вторник Църквата ще ни разкаже на какво се дължи духовното безплодие - чрез Христовото изобличение на фарисеите и книжниците. Ще ни призове към духовна бдителност чрез причтата за неразумните девици, защото "никой не знае деня и часа, в който Човешкият Син ще дойде":

53_22.jpgЕто, Младоженецът идва в полунощ,
и блажен е този раб, когото намери да бди,
а недостоен е оня, когото намери безгрижен.

Внимавай, прочее, душо моя, да не те налегне сън,
и на смърт да бъдеш предадена
пред затворените врати на Царството,
но опомни се и възкликни:
Свят, свят, свят си, Боже,
заради Богородица, помилуй нас.


vel_srjada.jpgНа Велика сряда ще чуем разказа за блудницата, която със сълзите си и драгоценно миро помазала краката на Спасителя. Христос й обещал, че целият свят ще научи за постъпката й и ще я издигне в пример за подражание. През този ден Юда се утвърдил в намерението си да предаде Своя учител.


Повече от блудницата, Благодетелю,
аз беззаконствах,
сълзи обилни не Ти принесох,
но мълчаливо молещ се падам пред Теб,
с любов целувам пречистите Ти нозе,
за да ми дадеш като Владика опрощение на дълговете,
и Ти викам: Спасителю, избави ме от нечистите дела.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/a44c 

Разпространяване на статията:

 

И рече старецът...
Лакомото желание за храна се прекратява с насищането, а удоволствието от питието свършва, когато жаждата е утолена. Така е и с останалите неща... Но притежаването на добродетелта, щом тя веднъж е твърдо постигната, не може да бъде измерено с времето, нито ограничено от наситата.
Св. Григорий Нисийски