Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (45 Votes)

Screenshot 2023 05 19 203336За пореден път читатели съобщават за погрешни типикарски указания в календара на Св. Синод на БПЦ-БП. Наистина, това са неща, в които се заглеждат сравнително малък брой от ползвателите на църковния календар, но все пак става въпрос за достоверността на тези указания в официалното издание на ръководството на Църквата ни. А през тази година сякаш грешките станаха правило. Най-често те се състоят в посочване на погрешни страници в изданието на Типика (книгата за реда на и в богослуженията). Може да се предположи, че при пренасянето на данни от стари години на календара върху предстоящата за отпечатване година онзи, който прави това „нагаждане“ на данните, не си е „отварял очите“ и така е допуснал тази нескончаема поредица от грешки през тази година.

Например за 22 и 23 май, понеделник и вторник на шестата неделя (седмица) след Пасха, отново са посочени грешни страници. Посочената за 22 май страница от Типика трябва да се отнесе към 23 май, а посочената за 23 май – към 24 май.

При малко съобразителност човек може да се досети, че просто са разменени датите на съответните посочки на страниците от Типика, които трябва да се търсят в тези дни. Но когато църковният певец прави справката в последния момент преди началото на дневното богослужение, се получава сериозно объркване. От друга страна традиционното доверие към официалния календар на БПЦ-БП понякога може да попречи на търсещия справка да се усъмни в точността на типикарските указания.

За неделната служба на 21 май, Неделя на слепия, когато се чества и паметта на св. равноапостолни царе Константин и Елена, погрешно е посочен апостол за неделята, докато според синодния ни типик на този ден се полага апостолско четиво в чест на св. равноапостоли.

Остава да се надяваме, че църковните певци с повишено внимание ще проверяват типикарските указания в църковния календар преди да ги прилагат, за да се служи и пее на нашия Бог разумно, както ни препоръчва псалмопевецът: „Пейте на нашия Бог, … пейте всички разумно!“ (Пс. 46:7-8).


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dx8qh 

Разпространяване на статията:

 

И рече старецът...
Човек може да изглежда мълчалив, но ако сърцето му осъжда другите, то той бърбори неспирно; друг обаче може да говори от сутрин до вечер и все пак да бъде истински мълчалив, т. е. да не казва нищо безполезно.
Авва Пимен