Мобилно меню

4.9830508474576 1 1 1 1 1 Rating 4.98 (59 Votes)

храм Св. Николай Софийски

На 17 май, когато св. Църква отбелязва 453 години от мъченическата смърт на св. Николай Софийски, в едноименния храм (намиращ се на ул. „Пиротска”, 76) от 9:00 ч. беше отслужена св. Литургия. На 16 май 2008 г. (петък), от 17:00 ч. беше отслужена Велика вечерня с традиционната лития, начело със св. мощи на св. Николай Софийски до неговият гроб (ул. „Цар Симеон”, 125). На 16 и 17 май по време на богослуженията вярващите християни можаха да се поклонят на мощите на светеца. За съжаление на твърде малко хора е известно името на св. Николай Софийски. Повечето влизащи в храма го смятат посветен на св. Николай Мирликийски (6 декември).

Св. Николай Софийски е роден в Янина (сега в Гърция). Бил благочестив и с честния си занаят на обущар прекарвал дните си. Когато дошъл в София заради неговите качества бил забелязан от местните турски големци и на няколко пъти бил принуждаван да приеме тяхната вяра. 

Веднъж те го поканили на обяд, сложили в питието му приспивателно и като заспал го обрязали по мюсюлманския обряд. Когато се събудил Николай избягал и не излизал от вкъщи цяла година. Турците го поканили да посещава джамията. Той твърдо отказал. Веднага бил арестуван и подложен на тежки изтезания. 

На съдебното заседание съдията обявил, че смята праведника за невинен. Въпреки това тълпата го извела извън тогавашна София при местността „Юч бунар” („Три кладенци”), където бил убит с камъни на 17 май 1555 г. Тялото му било пренесено на гробището наречено „Търницата” и изгорено, а пепелта разпиляна, за да не остане никакъв спомен от него. Въпреки това, по молба на житиеписецът на светеца – Матей Граматик – едно момче събрало частици от неговите мощи и благочестиви християни тайно ги погребали.

По-късно една част били прибрани в дървен храм, а след това пренесени в новоизградения храм, посветен на св. Николай Софийски – един от най-големите храмове в България – а друга предадена на храм „Св. София”. В края на 70-те години, заради красивата сребърна кутия, св. мощи били откраднати от храм „Св. Николай Софийски”. Тогава църковното настоятелство на храм „Св. София”, подарило на храм „Св. Николай Софийски”, пазената там частица от св. мощи. Сега те се съхраняват в храма и се изнасят за поклонение от вярващите само на 16 и 17 май и на някои по-големи празници.

Гробното място на св. Николай Софийски (известно сред възрастното население на квартала като „Търницата”), намиращо се на ул. „Цар Симеон” № 125, е едно от малкото известни гробове на български светии. По решение на църковното настоятелство гроба на св. Николай Софийски с малкия параклис, посветен на него, ще бъде отворен за посещение всеки делничен ден между 13 и 16 ч.

Авторът на текста е певец в храм „Св. Николай Софийски” (бел. ред.).


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/48w 

Разпространяване на статията:

 

И рече старецът...

Смирението е единственото нещо, от което имаме нужда; когато има други добродетели, човек все пак може да падне, ако няма смирение; със смирението обаче човек не може да падне.

Герман Атонски Стари