Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (26 Votes)
1_70.jpg
До г-н Георги Първанов                   
Президент на Р. България
до г-н Сергей Станишев
министър-председател на Р. България
до г-н Ивайло Калфин
министър на външните работи на
Р. България
Копие до г-н Валентин Радомирски
посланик на Р. България в Букурещ

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ,
Предвид създалата се критична ситуация от страна на Румънската православна църква, относно статута на българския  православен храм и прилежащия му свещеник в Букурещ,  най-почтително моля за вашето съдействие и неотложна помощ!     

Поставен съм в унизително положение, което афектира и българската общност в Букурещ, за което моля да ми бъде предостано помещение (настояща библиотека), към Посолството на Р. България в Букурещ за временно преустройване на малък параклис, в който ще имаме възможност всяка неделя и празник да отслужваме подходящо свето богослужение. Църковното настоятелство при Българския храм счита, че това е единствената и последна възможност, на този етап,  за съхраняване и поддържане на българския дух и самосъзнание сред сънародниците ни в  Румъния. 

Ние искаме свободно да се молим на роден български език. Ние искаме свободно да общуваме и запазваме българските традиции и православни обичаи, съхранили идентичността на българите през вековете, където и да се намираме по света. Ще обединим усилията си и надяваме се с подкрепата на Българската държава да направим всичко възможно, за да построим собствена църква и културен център в Букурещ.       

Убедени сме, че няма да ни оставите да осиротеем и ще вземете най-правилно и народополезно решение за Българската ни общност в Букурещ! Оставаме с надежда!

Приложение: 2 броя писма на Букурещката архиепископия.
                                                                      
С уважение:  Иконом Петър Тотев 
                                                            

                                                                           * * *

РУМЪНСКА ПАТРИАРШИЯ
МИТРОПОЛИЯ МУНТЕНИЯ И ДОБРУДЖА
БУКУРЕЩКА АРХИЕПИСКОПИЯ
ЮРИДИЧЕСКИ СЕКТОР
№ 4472/2009

ДО  НЕГОВО БЛАГОГОВЕЙНСТВО ПЕТЪР ТОТЕВ
ПРЕДСТАВИТЕЛ НА БЪЛГАРСКАТА ПАТРИАРШИЯ В БУКУРЕЩ  
             
На основание решение № 4472/2009 на Постоянния епархийски съвет Ви уведомяваме, че за осъществяване в добри условия на Вашето и това на главния енорийски свещеник Габриел Григореску служение  се одобри следния богослужебен план в храма, собственост на   енорията „Св. Илия – Ханул Колця”:

1.  Протос (първенствуващ свещеник) ще бъде алтернативно – седмично служение на румънския и българския свещеник, като съответно проповедта бъде в зависимост от него -  на румънски или на български език.

2. По време на светата Литургия първата малка ектения ще бъде на български език

3. Апостолът ще се чете веднъж на две седмици на български език.

4. Неделното евангелие ще се чете на румънски език, но ще се чете и на български език от българския свещеник, когато той е първенствуващ и ще проповядва на български.

5. Първата просителна ектения ще се произнася на български език.

6.  Молитвата „Отче наш” ще се казва на български език, когато българският свещеник е първенствуващ свещеник

7. Останалите молитви и ектении от светата Литургия ще се произнасят на румънски език.

8. Светата Литургия, Утреня, Вечерня, Акатист, Маслосвет и други, падащи се в празнични дни през седмицата, ще се извършват на румънски език с изключение на тези празници, предварително и взаимно уточнени от двамата свещенослужители – например в деня на „Св. Кирил и Методий”

9. Кръщенките и венчавките ще бъдат извършвани на български език само за българската общност.

10. От понеделник до събота могат да се извършват служби на български език само с разрешение на енорийския свещеник Габриел Григореску.

Следва енорийският свещеник Габриел Григореску да бъде въдворен в енорията „Св. Илия-Ханул Колця”  от Негово Високопреосвещенство Варсануфий Праховянул, Викарий на Букурещката архиепископия, в събота, 30 май 2009 г.

На Вечернята служба, в присъствието на Ваше Високоблагоговейнство и вярващите румънци и българи.

Църковно административен съветник 
Юридически съветник
/пп не се чете/ 
/пп не се чете/
Вениамин Горяну  
Свещ. Паул Киру           

                                                                           * * *


РУМЪНСКА ПАТРИАРШИЯ
МИТРОПОЛИЯ МУНТЕНИЯ И ДОБРУДЖА
БУКУРЕЩКА АРХИЕПИСКОПИЯ
ЮРИДИЧЕСКИ СЕКТОР
№ 4395/2009

Долуподписаната  БУКУРЕЩКА АРХИЕПИСКОПИЯ
ул. „Патриархией” № 21, сектор 4, Ви известяваме следното:

И З В Е С Т И Е
ДО
НЕГОВО БЛАГОГОВЕЙНСТВО ПЕТЪР ТОТЕВ
ПРЕДСТАВИТЕЛ НА БЪЛГАРСКАТА ПАТРИАРШИЯ В     
БУКУРЕЩ, ул. “Доамней” 18, сектор 3

На основание решение № 4395/2009 на Постоянния епархийски съвет Ви уведомяваме, че петък, 29 май 2009 г., 14.00 часа, следва да се явите в енорията „Св. Илия – Ханул Колця”, Букурещ, ул. „Доамней” 18, сектор 3, за да предадете на комисията на Букурещката архиепископия, съставена от Н.Б. свещ. Михай Дима – съветник по Недвижимите църковни имоти, Н.Б. свещ. Киру Паул – юридически съветник, Н.Б. свещ. Габриел Григореску, един комплект ключове от храма и енорийския дом и църковния инвентар, както Ви беше съобщено в писмо № 4603/2009.

В противен случай Букурещката епископия ще вземе наложащите мерки енорийският свещеник Габриел Григореску да може да изпълни възложените му, като такъв, по мандата от Епархийския съвет, за  реставрация и укрепване на църковните сгради и  възстановяването на бившите църковни собствености на енорията на „Св. Илия – Ханул Колця”.
Прилагаме литургична (богослужебна) програма, която следва да бъде спазвана от свещенослужителите.

Църковно административен съветник  
Юридически съветник
/пп не се чете/             
/пп не се чете/
Вениамин Горяну    
Свещ. Паул Киру   

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9c8 

Разпространяване на статията:

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...
Когато някой е смутен и опечален под предлог, че върши нещо добро и полезно за душата, и се гневи на своя ближен, то очевидно е, че това не е угодно на Бога: защото всичко, що е от Бога, служи за мир и полза и води човека към смирение и самоукорение.
Св. Варсануфий Велики