Мобилно меню

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (4 Votes)
Днес Негово Блаженство Патриарх Даниил в съслужение с членовете на Св. Синод на Румънската църква отслужи тържествен водосвет при полагането на основоположния камък на мястото, където ще се издигне новата Патриаршеска катедрала в Букурещ. Този величествен храм, наречен “Катедрала на румънската духовност”, ще бъде построен на терен, преотстъпен от Румънския парламент и в съседство с неговата грандиозна сграда в центъра на румънската столица.

Цялото възвишение на юг от Парламента бе изпълнено още от сутринта с множество вярващи християни от столицата и околните населени места, а благочинни монаси, свещеници, богослови и семинаристи, стройно подредени в кордон огласяха с църковни песнопения целия площад.

Преди започване на водосвета патриарх Даниил благодари на всички присъстващи вярващи и официални лица, дошли да вземат молитвено участие:


“Радостни сме, че откликнахте на нашата покана и въпреки заетостта ви в навечерието на утрешния празник, посветен на св. ап. Андрей, покръстител и покровител на румънския народ, а в другиден – 1 декември - Националния ден на Румъния, ведно с повечето от йерарсите на Св. Синод на Румънската църква дойдохте да се помолим. Особено чувство на радост изпитваме и от присъствието на Негово Високопреосвещенство Кишиневския митрополит Владимир, както и участието на йерарсите от румънската диаспора. Катедралните храмове са изпълнени с дълбоко съдържание, не само като призвание да представляват даден народ, но и да обхващат и представляват духовното общение на православните народи и молитвената връзка-духом и телом между тях в името на светата Троица. Ние истински се надяваме, че в молитва, чрез взаимно изслушване, чрез братско съработничество можем да преодолем всяко конфликтно състояние.
 
Така също, признателни сме на всички, които спомогнаха да придобием това място за построяване на катедралата. Този терен се придоби в резултат на особените старания и усилия на достойния за поменуване наш Блаженопочивш отец и патриах Теоктист, но и в резултат на проявеното разбиране от страна на правителството на Румъния, президента на Румъния, Румънския парламент, който гласува специален закон за това место, пожертвано и определено за Патриаршеска катедрала.

Особено значим е днешният ден и тази служба за освещаване и полагане на основоположния камък на нашата нова катедрала преди празника на св. ап. Андрей, апостолът на румънците и два дни преди Националния празник на Румъния. На 28 ноември, пък беше гласуван новия Устав на Румънската църква. Всички тези събития не са случайни в навечерието на празника на св. Андрей, определен за покровител на новата катедрала, която ще бъде посветена и на празника на Възнесение Господне - Ден на героите, ден за поменуване на румънските герои от всички времена.”

След кратките и съдържателни думи патриарх Даниил обясни как ще изглежда новият катедрален храм и колко са необходимите средства за построяването му. “Която и да е катедрала като размери не трябва да потиска, да унизява човека, тя трябва да го издига нагоре и от тази гледна точка, ние желаем нейната конструкция да бъде с капацитет за 5-6000 човека, а пред нея бихме желали да имаме голям площад, който да побира множеството вярващи християни, стичащи се на тържествени богослужения. По предварителни сметки грубото строителство на Патриаршеския храм ще възлиза на около 200 милиона евро, а за изографисването и вътрешното и обзавеждане и литургична подготовка ще са нужни още около 200 милиона евро.”

Накрая, след като благослови и всички присъстващи, патриарх Даниел добави: “Не е важно колко струва построяването на катедралата, сравнено с нашите възможности, ако сме готови да дарим. Важно е да не забравяме, че катедралата е хубава не в нейната величественост и обемност, а в душевната хармония на принадлежащите й страни. Нека бъде толкова хубава, като израз, каквато е душата на румънеца, когато се радва.”

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3kyr8 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]